Ahol jelen van Isten, ott jól bánnak a pénzzel

Kitekintő – 2013. szeptember 20., péntek | 16:12

Demetrio Fernández, a spanyolországi Córdoba püspöke a héten tette közzé Isten, a pénz és a korrupció című pásztorlevelét. A megjelenés napján a dél-amerikai katolikus hírügynökség (ACI) foglalta össze az üzenetet.

Ebben többek között arra szólította fel a főpásztor a híveket, hogy nézzenek magukba, és gondolják végig, jól használják-e fel a megkeresett pénzt? Mert ahol Istenre is gondolnak, ott mindig megfelelően használják fel a pénzt, de ahol nem, ott a kapzsiság nemcsak elhatalmasodik, hanem a határt sem akarja ismerni.

Főleg napjainkban, amikor az egyensúlyát vesztett, válsággal küszködő világban ez a pont ilyen botrányos szélsőségeket produkál. Vannak, akik dúskálnak a jólétben és látványosan pazarolnak, másoknak meg még a legszükségesebb dolgokra sem jut. A pénz nem haszontalan, sőt szükség is van rá a mindennapi élethez, de Jézus arra intette híveit, hogy vannak veszélyei a pénznek.

Fernández püspök számára felfoghatatlan, hogy egy hívő annyira ragaszkodjon a pénzhez, hogy még Istent is képes legyen eltaszítani magától. Ám elérkezik a pillanat, amikor a pénz már Isten ellensége, és a hívő választás elé kerül: vagy Isten, vagy a pénz. Ha Isten mellett dönt, akkor tud veszíteni a pénzéből, de ha mégsem, akkor biztos, hogy teljesen hátat fordít Istennek. De tudnia, kell, hogy akármennyi pénzt is szerez, sosem lesz, mert nem lehet boldog.

Magyar Kurír

(st)