Akik ki tudják nyitni a mennyország kapuját

A Castel Gandolfó-i klarisszák kolostorába látogatott Ferenc pápa

Kitekintő – 2013. augusztus 16., péntek | 10:51

A pápák nyári rezidencia előtt téren bemutatott szentmiséjét megelőzően a Szentatya találkozott az albanói klauzúrás kolostor szerzeteseivel, ahol egy hónappal ezelőtt már járt. Maria Assunta Fuoco apátnő nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Intenzív érzelmekkel teli találkozásról számolt be.

Ferenc pápa arra buzdította a szerzeteseket, hogy teljességben éljék meg hivatásukat, hűen karizmájukhoz, vagyis az egyszerűségben, a lényeg keresésében és a szegénységben, amely mindannyiukat egymás testvéreivé teszi. „Keressék az Úr szeretetén alapuló kapcsolat megélését” – buzdított a Szentatya. Emberségben való gazdagságot, amely nem áll meg a mellékes dolgoknál, hanem a mélyre hatol, kapcsolatot teremtve.

Az az egyszerűség, amely a találkozást jellemezte, feltárja a kapcsolat nagyon erős mélységét. Örömmel és erővel teli találkozás volt, amely még inkább a hiteles, valódi felelősségre ösztönöz, amellyel az Úrnak kell válaszolnunk az Egyházért és a pápért – hangsúlyozta az apátnő.

Maria Concetta Sfregola nővér, a kolostor helynöke, arról szólva, hogy mi fogta meg a pápával való találkozás során, Ferenc pápa nyugodtságát és békességét emelte ki.

A Szentatya Máriáról beszélt a nővéreknek ezen az ünnepnapon. A megszentelt életet élő nő egy kicsit olyan, mint Mária. Egy mindenkit mosolyra fakasztó kedves történetet mesélt el nekik: Mária a Paradicsom kapuján belül áll. Szent Péter nem mindig nyitja ki a kaput, amikor a bűnösök érkeznek, és Mária ettől szenved egy kicsit, de ott marad mellette. Éjjel, amikor bezárják a mennyország kapuját, amikor senki sem látja és hallja, Mária kinyitja a kaput és mindenkit beenged. Ebben a történetben a klarisszák hivatását, misszióját látták a nővérek.

A kontemplatív, klauzúrás életmódot ma egyáltalán nem értik meg az emberek. Ebben a csendben, a sötétben, az éjszaka során, amikor senki sem látja, tudja és hallja, zajlik a klarisszák missziója, vagyis, hogy ki tudják nyitni a mennyország kapuit, és be tudják engedni az emberiséget, azokat is, akik esetleg nem is ismerik a hit ajándékát. Ahogy Mária, kinyitják a kaput, visszaadják a bizalmat és a reményt. Senki sem tudja, csak Isten és Szűz Mária – zárta a pápával való találkozásról szóló beszámolóját a Castel Gandolfo-i klarissza kolostor helynöke.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír