Aláírták a szombathelyi egyetem és szakkollégium együttműködési megállapodását

Hazai – 2012. július 18., szerda | 11:59

Gadányi Károly, az NYME SEK elnök-rektorhelyettese és Németh Norbert egyetemi lelkész, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium igazgatója július 17-én ünnepélyesen aláírták a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ és a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium között megvalósult együttműködési megállapodást.

Az ünnepi eseményen részt vett Czetter Ibolya, a NYME SEK elnökhelyettese; Horváthné Molnár Katalin, a Bölcsészettudományi Kar dékánja; Bodorkós László egyetemi főtanácsos; Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános helynöke és Maurer Péter, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium titkára.

Az együttműködés lehetőséget biztosít a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ hallgatói számára, hogy megismerhessék azt a keresztény kulturális és vallási alapot, amely máig meghatározza Európa intellektuális és spirituális arculatát. Nyugat-Magyarország és ezen belül Szombathely identitását erősíti a régió keresztény múltja és jelene, ez is indokolja, hogy ez a gazdag szellemi örökség elérhető legyen ezen együttműködés keretei között biztosított szakkollégiumi belső képzésrendszerben a Savaria Egyetemi Központ egyetemistái számára egy szolidáris társadalom építésére, az igazságosság szolgálatára, az értelmi képzés, a szaktudás erősítése, a morális és közösségi életvitel, a társadalmi érzékenység és a lelkiség elmélyítése révén.

Szombathely 235 éve püspöki székhely. A sok száz éves keresztény történelem és értékrend ezt megelőzően és azóta is alapjaiban határozza meg az itteni nevelési, oktatási struktúrát. 235 évvel ezelőtt kezdődött el a Szombathely városában folyó oktatásért felelős intézmények és a püspökség közötti együttműködés, amely a városi nevelés és oktatás színvonalát és hatékonyságát nagyban megújította és mindezeknek lendületet adott. Ugyanebben a történelmi partnerségben érkeztek el egy újabb mérföldkőhöz, amikor aláírták az egyetem és a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium közötti együttműködést.

A Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség egy évvel ezelőtt történt megalapításánál a Szombathelyi Egyházmegye már akkor célul tűzte ki, hogy egy következő lépésben szakkollégiumot indít a városban tehetséggondozással párosuló értékteremtő és közvetítő szándékkal.

Az egyetemi lelkészség első tanéve azt bizonyítja, hogy az egyetem termékeny talajnak bizonyult. Az Egyetemi Lelkészség által az egyetemistáknak meghirdetett, szabadon választható kurzusai megteltek, és nyilvános előadássorozatai az egyetemi központ legnagyobb előadótermeit igénylik.

A Szombathelyi Egyházmegye (szakkollégiuma által) és a Savaria Egyetemi Központ között egy következő szintre lép az együttműködés, amit július 17-én írt alá a két fél.

Az új szakkollégiumi képzés célja, hogy az egyetemisták – azon túl, hogy jó eredményeket érnek el a saját egyetemi szakukon – túllépjenek az oktatási rendszer jellegéből fakadóan a szakterületük körül emelkedő korlátokon, és megkapják azokat a perspektívákat, amelyekből rálátnak saját és mások szerepére is a társadalomban. Ezt a globális szemléletet és keresztény értékközvetítést szolgálja a szakkollégium híd szerepe, amely a tudományok közti párbeszéd elősegítését hivatott biztosítani. Ezt a célt az új szakkollégium a magas szintű belső képzéssel, a szakmai, közösségi és lelki élet iránti preferenciáival és jó csapatmunkával valósítja meg. A szakkollégium mint tehetséggondozó műhely kíván megjelenni az egyetem képzésében.

Az együttműködés szerint a szakkollégium az egyetemen akkreditált szakok szabad kreditkeretében tárgyakat hirdethet meg, amelyeket az egyetem a hatályos tanulmányi rendje szerint beszámít. Továbbá a szakkollégium, a Hollán Ernő utcai volt püspöki Sörházból átalakított és felújított, saját, egyházi tulajdonú épületében komfortos bentlakásos otthont – belső képzéssel – biztosít az egyetemistáknak, és minden tanév elején meghatározott diákotthoni kapacitást ajánl fel az egyetem állami ösztöndíjas hallgatóinak.

A II. János Pál Katolikus Szakkollégium augusztus 15-ig várja a jelentkezőket, a következő címeken: 9700 Szombathely, Széchenyi utca 8.; egyetemilelkesz@sek.nyme.hu vagy maurer@mnsk.nyme.hu.

A felvételi beszélgetéseket augusztus 27-én 9 órától tartják a Martineumban (9700 Szombathely, Karmelita u. 1.) A jelentkezéssel és a felvételivel kapcsolatos összes tudnivaló megtalálható a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség honlapján.

A felvételivel és az induló szakkollégiummal, annak képzési programjával kapcsolatosan tájékoztatást ad a szakkollégium titkára, Maurer Péter: maurer@mnsk.nyme.hu; 30/979-1266.

Martinus/Magyar Kurír

Szombathelyi Egyházmegye/Magyar Kurír