Alszerpapszentelés Miskolcon

2015. február 25. szerda, 12:40

Február 22-én, nagyböjt első vasárnapján a miskolci püspöki székesegyházban Orosz Atanáz püspök kiszolgáltatta az alszerpapi rendet (szubdiakonátus) a Miskolc-Belvárosi Görög Katolikus Egyházközség kispapjának, Salai Szabolcsnak – tájékoztat a Miskolci Apostoli Exarchátus.

Salai Szabolcs az Eichstätti Katolikus Egyetem Hittudományi Karán folytatja teológiai tanulmányait. A vasárnapi ünnepi Szent Liturgián már alszerpapi rendjének megfelelően szolgált. Ez az egyházi rend szentségének alsó fokozata, a nagyobb rendbe való lépésére, diakónussá szentelésére még legalább egy évet várnia kell.

* * *

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Azóta számos európai országban – Magyarországon 1993 óta – ez a nap a bűncselekmények áldozatainak napja. A vasárnapi Szent Liturgiát az üldözöttekért és a bűncselekmények áldozataiért ajánlották fel.

Orosz Atanáz püspök beszédében a súlyos és brutális bűntettek áldozatai mellett emlékeztetett a hétköznapjainkban látens módon jelen lévő áldozatokra is: az abortusz következtében meg nem született csecsemőkre; a családjuk körében némán szenvedő, félelemben élő, szorongó áldozatokra; valamint az üldözött keresztényekre.

Fotó: Miskolci Apostoli Exarchátus

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek