Anekdota Bergoglio érsekről: megszaporította az ételt a későn érkező újságíróknak

Nézőpont – 2013. június 7., péntek | 14:28

Egy ökumenikus találkozón senkinek nem tűnt fel, hogy az újságírók is éhesek lehetnek. Ő észrevette. A Vatikán félhivatalos napilapja, a L'Osservatore Romano ezzel a történettel mutatja be a pápáról megjelent életrajzi kötetet.

Evangelina Himitian argentin újságíró megírta Bergoglio pápa életrajzát. A nép pápája. A gyermekkortól a pápává választásig, egy élet mások szolgálatában címmel íródott kötet olaszul is megjelent. A könyv epilógusában az újságírónő elmesél egy történetet, amikor Bergoglio érsek megszaporította az ételt, hogy az újságírók ne maradjanak éhen.

„Több alkalommal is lehetőségem nyílt arra, hogy interjút készítsek vele. Egy nagyon kicsiny történettel tudok hozzájárulni ahhoz a bőséges anekdotagyűjteményhez, amely az őt jól ismerők történeteiből áll. Csak annyit mondhatok, hogy láttam, amint megszaporítja a kenyeret, ahogyan Jézus megszaporította a kenyeret és a halat. 2012 októberében történt.

A sajtóiroda munkatársaként vettem részt egy katolikus-evangélikus ökumenikus találkozón, amelynek szervezői között Bergoglio érsek is ott volt. Egy stadionban zajlott a találkozó, ahova nem volt szabad ételt bevinni, ezért minden jelenlévőnek a helyszínen kellett megvásárolnia az ennivalóját. Nem volt nagy választék: csak empanadas volt, hússal töltött, nemzeti eledelnek számító tésztabatyu, és ebből sem volt sok. Nemzeti ünnep volt és a programok véget értek. Valaki megkérdezte Bergogliótól, hogy elmenne-e ebédelni Puerto Madero elit-városnegyedbe, amely néhány lépésre van a stadiontól, és ahol sok elegáns étterem található. Ő azonban azt válaszolta, hogy a többiekkel eszik.

Amikor nekünk, újságíróknak is elérkezett az ebédszünet ideje, már nagyon késő volt, és szinte semmi ennivaló nem maradt.  Amikor végigmentünk az ebédlőn, Bergoglio odajött hozzánk, egyenként üdvözölt mindannyiunkat és megköszönte a munkánkat. Az utolsó asztalhoz ültünk le. A pincérnő kihozott nekünk egy tálat, amelyen öt empanadas volt. De mi nyolcan voltunk. Valaki elkezdte félbevágni a batyukat. Megosztás: ez volt a találkozó szellemisége. Bergoglio a terem másik felében lévő asztalától látta a mozdulatainkat és megértette, miről van szó. Felállt, megkérdezte a többi vendégtől, befejezték-e az étkezést. Megszerezte az utolsó empanadasokat a lelkészektől és a papoktól, egy tálba tette őket és odahozta nekünk. Meghatódtunk szolgálatkész gesztusától, hízelgő volt számunkra és meg voltunk döbbenve. Megszaporította az ételt. Ez a kis csoda beleíródott a szívünkbe. Az az ember, aki ma Péter trónját elfoglalja, látta a szükséget és kielégítette, miközben senki más észre sem vette. Ez az az ember, aki hetvenhat évesen meg akarja változtatni a világot. Sikerül neki?”

Magyar Kurír

(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!