Angelo Amato bíboros beszéde Scheffler János boldoggáavatásán

2011. július 3., vasárnap | 15:12

Elhangzott Szatmárnémetiben, 2011. július 3-án, a szentmisén.

Boldog Scheffler János (1887-1952)

Tavaly ősszel, pontosan 2010. október 30-án, Nagyváradon volt Bogdánffy Szilárd püspök boldoggáavatása. Ma, Szentatyánk, XVI. Benedek pápa, boldognak hirdette ki Scheffler János püspököt (1887-1952), aki szintén a kommunizmus áldozata. Román történészek szerint, a kommunizmus éveiben, amelyet az ateista ideológia és az egyház szisztematikus üldözése jellemzett, a 3.331 klerikust számláló mindkét rítus papságából, 1.405-öt kivégeztek.   Románia épp ezért, a vértanúk földje, és ebben a pillanatban büszke, hogy megmutathatja a világnak értékes fiait, akik a terror és a gyűlölet idején rendíthetetlen őrzői voltak az emberi szabadságnak, és hősies tanúi az Evangéliumnak.

Scheffler püspök művelt, jóságos, buzgó és bölcs pásztor volt. Újra szervezte az egyházmegyét, új templomokat építtetett, látogatta a plébániákat, kiszolgáltatta a bérmálás szentségét, papokat szentelt, pártolta a Szemináriumot és a Katolikus Akciót. Amikor 1947-ben kiéleződött a Katolikus Egyház elleni kommunista üldözés, püspöki hivatalától eltiltották, mivel nem hajolt meg a kommunisták azon szándéka előtt, amely el akarta szakítani a romániai katolikus egyházat a Római Pápától. Egyik papjának a mi Boldogunk a következőket mondta: „Menj Nagybányára és közöld a környékbeli papokkal, hogy a Szatmári püspök nem adja fel a hitét egy nagyobb darab kenyérért."

Visszautasítása következményeként kényszerlakhelyre, majd a hírhedt jilavai börtönbe vitték, ahol 1952. december 6-án meghalt, a testet és lelket próbáló embertelen kínzások miatt, amelyeket csak a Gonosz fiai képesek kitalálni, hogy megalázzák ártatlan áldozataikat.
A mi Boldogunk cellatársa, a zsidó származású zeneszerző Dan Mizrahy, tanúvallomásában kijelentette, hogy a Püspök kedves volt mind a cellatársakhoz, mind a börtönőrökhöz, és hogy a hitéből merítette az erőt szenvedései elviseléséhez. Ugyancsak ő mondta, a Püspök halála előtt nyugodt tekintettel ránézett, majd békésen halálba szenderült. A cella végtelen csendjében mindannyian mélyen meghatódtak. Azon a fagyos decemberi reggelen született meg benne az „Ave Maria" dallama, amelyet Scheffler püspök emlékének ajánlott, és amit szabadulása után azonnal papírra is vetett.

Mire tanít minket a mi Boldogunk? Ő maga arra hív, hogy legyünk kitartóak és erősek a Tízparancs, illetve az evangéliumi boldogságok megélésében, és a róluk való tanúságtételben. Napjaink kultúrája hajlamos megfeledkezni az európai civilizáció keresztény gyökereiről. A nácizmus és a kommunizmus hamis ideológiáinak romhalmazában hátrahagyták az Istenről, és az Ő szent törvényéről való feledékenységet. Sötét alagútba vittek, melyben nem világít emberségünk    felett    az    igazság,    a   jóság    és    az   öröm   fénye. Boldog Scheffler János püspökünk arra kér minket, hogy a hitben való állhatatosság által álljunk ellen ennek a halálos örökségnek. Csak a feltámadt Krisztusba vetett hit kegyelme és az Ő Evangéliuma szabadíthat fel egy örömteli, testvéri és hiteles emberi létre. Ha az ateizmus ideológiája fagyos halált hozó csók, akkor az Evangélium gyengéd, szeretetteljes ölelés. A vértanúk gyengesége mindig legyőzte az üldözők óriási erejét. Ha már a vértanúk vére kioltja az üldözéseket, akkor Krisztus Eukarisztikus Vére annál inkább megadja a szükséges erőt és képességet a megkeresztelteknek, hogy tanúskodni tudjanak, akár áldozatok árán is, a szabadság, az élet és a szeretet Evangéliumáról, minden nap.

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle