Angelo Amato érsek a vértanúságról kiadott dekrétumokról

2010. július 5., hétfő | 10:55

A Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa az Avvenire olasz katolikus napilapnak interjút adott, miután július elsején a pápa jóváhagyott számos, szerzetesek, szerzetesnők, papok és világi hívek vértanúságáról szóló dekrétumot.

Ezeket az embereket a hit iránti gyűlöletből („in odium fidei”) ölték meg a francia forradalom idején, illetve a múlt század náci és kommunista üldöztetései során Európa több országában. Amato érsek hozzátette, hogy a keresztények vértanúsága napjainkban is folytatódik a világ számos részén.

A prefektus összefoglalta a vértanúság három feltételét: mindenekelőtt meg kell állapítani Isten szolgája halálát. Másodszor azt, hogy az illetőt nem politikai vagy egyéb okokból, hanem a hit iránti gyűlöletből ölték meg. Végül bizonyítani kell, hogy a vértanú Krisztus iránti szeretetből fogadta el halálát. Mindhárom körülményt megfelelően kell bizonyítani és dokumentálni. Csak ezután lehet valakit vértanúnak nyilvánítani az egyházban.

Az érsek a vértanúk közül kiemelte Marguerite Rutan szerzetesnőt, akit 1794-ben végeztek ki guillotinnal. Egyetlen bűne volt, hogy katolikus szerzetesnőként ápolta a betegeket és hűséges maradt Krisztushoz. A dekrétumok közül egy a „lübecki vértanúkra” vonatkozik, vagyis arra a három katolikus papra, akiket a náci üldöztetés idején fejeztek le Hamburgban 1943-ban, Krisztus és egyháza iránti gyűlöletből.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: www.iglesiasantateresita.files.wordpress.com

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle