Apor-ereklyét ajándékoz a csíksomlyói kegytemplomnak a győri püspökség

Hazai – 2012. április 26., csütörtök | 16:04

Boldog Apor Vilmos egykori győri püspök ereklyéjét, vérrel átitatott ingének egy darabját ajándékozza a győri püspökség a csíksomlyói ferences kegytemplomnak.

A díszes ereklyetartóban elhelyezett relikviát Pápai Lajos győri megyéspüspök a hétvégén adja át Böjte Csaba ferences szerzetesnek – mondta Dékány Ferenc püspöki irodaigazgató az MTI-nek.

Apor Vilmos megannyi szállal kötődött Erdélyhez. 1892-ben Segesváron született arisztokrata családban, Nagyváradon szentelték pappá. 1945. március végén halt mártírhalált Győrben. Egy orosz katona halálosan megsebesítette, miközben a kiszolgáltatottak védelmére kelt és megtagadta a püspökvárban menedéket talált asszonyok kiadását. Az ereklye annak az ingnek egy darabja, amelyet a halálos lövés eldördülésekor viselt. Ő az első székely vértanú – ismertette az irodaigazgató.

Az ereklyét szombaton Kovásznán mutatják be, ahol Apor Vilmos születésének 120., boldoggá avatásának 15. évfordulója emlékére domborművet, Rieger Tibor alkotását szenteli fel a győri megyéspüspök a szegény sorsú gyermekeket felkaroló Szent Ferenc Alapítvány kovásznai közösségi házának homlokzatán - közölte Böjte Csaba ferences szerzetes, az erdélyi gyermekmentő misszió főszervezője az MTI-vel.

A közösségi házat a győri szeretetnapok bevételéből létesítették, a rászoruló gyerekek otthona Apor Vilmos nevét viseli – mondta el a szerzetes, aki szólt arról is, hogy az ereklyét vasárnap helyezik el végleges helyére, a csíksomlyói kegytemplom szentélyébe.

MTI/Magyar Kurír