Apostolok lován: fotókiállítás nyílt a veszprémi várban

Kultúra – 2011. július 21., csütörtök | 15:07

„Mezítlábas zarándokutazásra” hívta az érdeklődőket Puchard Zoltán fotográfus a veszprémi várban lévő Szent Imre piarista-helyőrségi templomba, ahol az Apostolok lován címmel nyílt kiállítása az egyházmegyei múzeum által szervezett Ars sacra tárlatsorozat részeként.

Puchard Zoltán a Háló, vagyis a Kárpát-medencei katolikus közösségek hálózata alapító, vezető személyisége; civil foglalkozását tekintve út- és hídépítő mérnök. Az apostolok mezítlábas, gyalogos Krisztust hirdető zarándoklatait idéző tárlatán Czestochowa, Sorrento, Porto, Patagónia, Santiago de Chile, Franciaország és a Kárpát-medence  zarándokvidékein készült szakrális hatású alkotásai, tájképfotói és emberi portréi láthatók, melyek a világ különböző vallási szent helyeire vezetik el a látogatókat.

Márfi Gyula érsek a megnyitón arról beszélt, mennyire meglepő volt számára, hogy Puchard Zoltán fotográfiával is foglalkozik, s méghozzá művészi szinten, hiszen ez egyáltalán nem tartozik hozzá egy útépítő mérnök egyéniségéhez. Kitűnik a tárlatból az alkotó széleskörű érdeklődése, ökumenikus látásmódja, a világ különböző népeinek - hinduk, muzulmánok, keresztények, zsidók - vallása, építészeti alkotási, a teremtett világ természeti szépségei iránti nyitottsága, szimpátiája; ugyanakkor fotóin a szakrális és profán keveredik, s a profán is megszentelődik - emelte ki a főpásztor. A teremtett világban ugyan mindig jelen van a bűn is, de még így is őrzi a teremtettség eredeti szépségét és jóságát; Puchard Zoltán fotói ezt tükrözik vissza.

Személyes vallomások e fotók, melyek bensőséges kapcsolatba lépnek a szemlélővel is, párbeszédbe hívják a látogatót az alkotóval. A képek gondolatisága megszólít, megérint; saját magunkat, érzelmeinket, életünk sajátos állomásait is felfedezhetjük benne, ha kellő nyitottsággal fordulunk feléjük - mondta megnyitó beszédében Aszalós János matematikus, teológus.

A megnyitón közreműködött reneszánsz muzsikával Sík Dóra gordonka- és Koncz András énekművész.

A megkapó, rendhagyó kiállítást Udvarhelyi Erzsébet múzeumigazgató és Katkó Tamás művészeti vezető rendezésében szeptember 11-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Toldi Éva/Magyar Kurír