Átadták a 2014-es Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat

Hazai – 2014. január 28., kedd | 9:01

Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva január 27-én ünnepi szentmisét mutattak be a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban. Ezt követően adta át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Székely János esztergom-budapesti segédpüspök a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjat a Központi Papnevelő Intézet dísztermében.

„A média lehet a szeretet és a hit közvetítője, a katolikus értelmiségnek pedig nagy küldetése, hogy korrekt módon informáljon – mondta Székely János esztergom-budapesti segédpüspök az újságírókért mondott szentmisén hétfőn a budapesti Egyetemi templomban. – A katolikus értelmiségnek meg kell próbálnia tanítani akár arról is, hogy a gazdasági élet nehézségei miből fakadnak, és hogyan lehet igazságos társadalmat felépíteni, miközben rá kell mutatni az okokra, célokra.

Székely János szentbeszédében kiemelte: a média összeköt, „olyan tér, ahol egymással beszélünk” és „jó esetben közvetít fölfelé is”. Felidézte a Bibliából azt, amikor Jézus gyógyításával kapcsolatban a farizeusok azt találták ki, hogy ez azért történhetett, mert „lepaktált a gonosz lelkek fejedelmével, Belzebubbal”. Mint mondta, ehhez hasonló történik gyakran a médiában is, „a nyilvánvaló igazság pedig nehezen jut érvényre, könnyű mindent besározni, sokkal nehezebb felragyogtatni az igazat. Az igazi újságíró mindenekelőtt igazságot, szépet, igazat akar mondani,  így akarja elűzni a sötétséget” – tette hozzá.

Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért a nem egyházi sajtóban.

A jelölések alapján a püspökök testülete ebben az évben K. Debreceni Mihálynak, az MTVA kárpátaljai tudósítójának adományozta a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat, melyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Székely János adott át a szentmise után a Központi Papnevelő Intézet dísztermében.

Mohos Gábor, az MKPK titkára az ünnepségen arról szólt, hogy ebben a világban meg kell próbálni felmutatni minél többet mindabból a szépségből, amit Isten az embereknek szán. Ezt nem könnyű megtenni, de ez a nehézség nem új dolog, nem a mai világ sajátossága, Pál apostol idejében is hasonló volt a helyzet, „Isten kegyelme mégis velünk van” – hangsúlyozta.

* * *

K. Debreceni Mihály 1984. szeptember 23-án született Ungváron. A csapi Széchenyi István Középiskola befejezése után a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán szerzett diplomát 2005-ben (a negyedik és ötödik évet összevontan végezte). Már egyetemi évei alatt tudósította a Duna TV-t és a Magyar Televíziót. A közszolgálati csatornák számára azóta a kijevi, a bukaresti, a Rio de Janeiró-i és Sao Paoló-i, valamint a nyugati emigrációban élő magyarokról is készített filmet.

2013-ban kétszer is forgatott a Vatikánban: először a pápaválasztás előtt, majd egy cigány zarándokcsoporttal novemberben (mindkét útról egy-egy hosszabb dokumentumfilm is készült). A tavalyi brazíliai Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóról kiküldött tudósítóként készített beszámolókat a köztelevízió és -rádió számára, emellett egy 25 perces összefoglalót is gyártott a rendezvényről. Munkájának köszönhető az is, hogy a HungaRio magyar katolikus ifjúsági találkozó résztvevői folyamatosan bekapcsolódhattak a világtalálkozó eseményeibe.

K. Debreceni Mihály az MTVA kárpátaljai tudósítója, 2011 óta az MTI Hírcentrum ukrajnai részlegéért felelős vezető szerkesztő. Sokfelé forgatott a nagyvilágban az elmúlt években, Közép-Európa összes országa mellett Oroszországban és Dél-Amerikában is filmezett. Második generációs televíziós szakemberként képes egymaga ellátni egy teljes stáb feladatait: remek operatőr, jól ír, interjúi lényegre törőek, és a leforgatott anyag vágási munkálatait is elvégzi.

Korábbi kitüntetései: 2007-ben a European Reporter’s Cupon Franciaország különdíját nyerte el a legjobb riportfilmért, 2010-ben II. helyezést szerzett a legjobb operatőri munkáért a Reporter Reporter’s Cupon, 2013-ban a My Native Land (Ukraine) versenyen kapott elismerést a legjobb portréfilmért.

MKPK Sajtószolgálat/MTI/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria