Átadták a Szent Erzsébet rózsája díjat

2016. november 21. hétfő 21:00

Tizenhetedik alkalommal adták át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat által létrehozott Szent Erzsébet rózsája díjat november 21-én a Duna Palota színháztermében.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ebben az évben Tamás Gyuláné, a Pécsi Egyházmegyei Karitász tagja, a Szociális Testvérek Társaságának kültagja kapta az elismerést. A díjat Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át.

A díjat 1999-ben alapították az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, és a díjazott személyes példájának felmutatására. A Szent Erzsébet rózsája díj egy 95 milliméter átmérőjű bronz érem, mely Pálffy Katalin szobrászművész alkotása. Előoldalán rózsát ábrázol, hátoldalán a következő felirat olvasható: „Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”.

Veres András az ünnepségen elmondta, hogy Szent Erzsébetet, a szolgáló szeretet szentjét egész Európában ismerik. Az ő példája a bizonyítéka, hogy a szeretet rendkívüli cselekedeteit meg lehet mutatni, meg lehet valósítani. „Sokszor csak abból adunk másoknak, amire magunknak nincs szükségünk. Szent Erzsébet azonban önmagát adta oda.” Ma is vannak köztünk olyanok, akik nagy lélekkel és odaadással teszik ugyanezt. Az ő munkájuk mindannyiunkat lelkiismeret-vizsgálatra késztet. Ezen az estén mindazokat ünnepeljük, akik önmagukat osztják meg másokkal.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében az összefogás erejére hívta fel a figyelmet, majd bejelentette, hogy a kormány.hu oldalon már elérhető a felhívás, amellyel a kormány célja az egyházi épített örökség védelme és az egyházi közösségi programok támogatása. A támogatási igényeiket az egyházi közösségek december 20-ig nyújthatják be.

Tamás Gyuláné – akit Szabó Katalin, a Szociális Testvérek Társasága magyar kerületi elöljárója ajánlott a díjra – az elismerés átvétele után arról beszélt, hogy felebarátainkat szívünkben kell hordoznunk. Úgy kell őket szeretni, ahogyan Isten szeret mindenkit.

A díjazott immár hagyományosan több kiegészítő díjban is részesült.  A Gyümölcstermesztési Kutató Intézet – a néhai Márk Gergely rózsanemesítő által teremtett hagyományt megtartva – a 2000-ben Rómában aranyéremmel jutalmazott Szent Erzsébet emléke elnevezésű rózsafajta töveit ajándékozta a díjazottnak. László Ádám pékmester a díszesen elkészített Szent Erzsébet-kenyérrel, Hermann István a Szent Erzsébet rózsája díj átadásának emléket állító bélyegív bekeretezett díszpéldányával kedveskedett a díjazottnak. Orient Enikő textilművész és V. Andrejszky Katalin iparművész Szent Erzsébet rózsáiból összeállított virágcsokor-kompozíciójával is gazdagabb lett a kitüntetett, az Új Ember Kiadó pedig egy könyvválogatással ismerte el a díjazott munkásságát.

Tamás Gyuláné sok évtizede ismeri, szereti és szolgálja Komló és térsége elszegényedett, munkanélküliséggel, szegregációval, sokféle hátrányos helyzettel küzdő lakosságát. Fáradhatatlan és sokrétű karitászszolgálata szakmai tudásból, de főként Isten mélységes szeretetéből fakad és az egyház látható határain messze túlmutat. Ezt egyházi és világi kitüntetései egyaránt tanúsítják.

A díj átadására az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódó kulturális rendezvényen került sor. Az ünnepen – melyen részt vett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is – a Budapesti Monteverdi Kórus műsorát hallgathatták meg a résztvevők.

Az est bevételét a püspöki konferencia idén a Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség javára ajánlja fel.

A Szent Egyed közösség hálásan köszön minden nagylelkű támogatást! Számlaszám: MKPK Titkársága, CIB Bank Zrt., 11100104-90012347-10000001

Fotó: Lambert Attila

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-volt-az-elso-imank-amikor-szuletesunkkor-felsirtunk
Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk.

18:03
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle