Az első ferences titulusú székesegyház

2010. december 4. szombat 14:02

Barna csuhás, tonzúrás szerzetes, kezében az evangéliumos könyvvel, melyen rajta ül a Kisjézus. Ő Páduai Szent Antal, a világ talán legnépszerűbb szentje. Hazánkban legalább nyolcvan templomnak ő a patrónusa, és nemigen van olyan templom, ahol jellegzetes ábrázolásával ne találkoznánk.

A magyarországi székesegyházak közül azonban egyiknek sem ő a védőszentje. December 5. vasárnapig. Akkor ugyanis Juliusz Janusz apostoli nuncius Békéscsabára látogat, és kihirdeti XVI. Benedek bulláját, melynek értelmében a Szeged-Csanádi Egyházmegye társszékesegyházává nyilváníttatik a békési megyeszékhely Páduai Szent Antalról nevezett plébániatemploma. Az idén 100. születésnapját ünneplő neogót templom, melyben a falfestmények képregényszerűen mutatják be Szent Antal életét, kívül-belül megújulva fogadja a nagy megtiszteltetést. A székesegyház-avató ünnepi szentmise főcelebránsa december 5-én 16 órakor Kiss Rigó László megyéspüspök.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

(lt)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink - olvasta már?
a-filmek-reven-kozelebb-kerulhetunk-istenhez-dancsak-viktor-kereszteny-film-es-konyvnapokrol
A filmek révén közelebb kerülhetünk Istenhez – Dancsák Viktor a Keresztény Film- és Könyvnapokról

Az Etalon Film Kiadó november 23. és 25. között hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Dancsák Viktor hittanárral, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

09:48
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő