Az én misszióm

Hazai – 2011. április 11., hétfő | 15:08

Április 8. és 10. között rendezték meg a 28. Debreceni Ifjúsági és a IV. Kárpáti-Medencei Háló Ifjúsági Találkozót; délvidéki, felvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és magyarországi fiatalok részvételével.

A Kárpát-medence területét átfogó Hálón belül egyre nagyobb az ifjúsági részvétel, ezért régiókban, kisebb csoportokban foglalkoznak fiatalokkal, ahol évente több alkalommal rendeznek ifjúsági találkozót, Kárpát-medencei találkozót viszont évente csak egyszer – mondta el Szeibert Katalin, a Katolikus Kisközösségek Hálózatának magyarországi ifjúsági vezetője.

A találkozó résztvevői a misszióról elmélkedtek; előadást, kerekasztal-beszélgetést hallhattak. Bakos Vince biomérnök, a Regnum Marianum közösség tagja előadásában kiemelte: felkiáltójelként kell élni a világban. Ilyen jel lehet egy több ezer fős találkozó, de a hétköznapok misszióját megélő ember is. Az embernek a helyén kell állnia, előre tekintve; így képes a boldogságra, akár a szenvedésben is. A személyes misszió azt jelenti, hogy mindig van valami, amit az ember megoszthat másokkal. A misszió nem választás kérdése. „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket…” (Jn 15, 16).

A kerekasztal-beszélgetés során Láng Edit, az Afrikáért Alapítvány önkéntese; László Zoltán, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium nevelőtanára és Raja De Rossi SDB Indiából származó, hazánkban szolgáló kispap osztotta meg missziós élményeit. „Mindegy, hogy az ember lát vagy nem lát, mert mindenkinek az életében van olyan helyzet, ahol segítségre szorul” – mondta Láng Edit, aki gyermekkora óta vak. László Zoltán nevelőtanár a Harmadik Világ Szegényei Mozgalom segítségével került a perui Cuscoba, ahol szegény gyerekekkel foglalkozott. A Peruban töltött missziós év során választ kapott az életében felmerülő kérdésekre. „Sokszor hatásos, ha az ember kiszakad az otthoni környezetéből és a távolban megoldódik az, ami otthon szinte lehetetlennek tűnik” – mondta. Raja De Rossiban elmesélte, hogy filozófiai tanulmányai közben ébredt fel a misszió iránti vágy. „Bárhol is él az ember, az imában mindig szoros kapcsolatunk lehet Istennel; Ő az, aki erőt, bátorságot ad, és vígasztal” – vallja a fiatal indiai kispap.

A találkozó során a résztvevők tapasztalatot szerezhettek a missziós szolgálatról: fiatalkorúak börtönében, szeretetotthonban,  kórházban, hajléktalanszállón, óvodai, plébániai tereprendezésen segítettek. Missziós szolgálatuk zárásaként egy színdarabot adtak elő Debrecen egyik terén.

Kovács Ágnes/Magyar Kurír