Az én szerzetesem: Dobszay Benedek OFM

Megszentelt élet – 2015. január 28., szerda | 20:00

A megszentelt élet évében meghirdettük „Az én szerzetesem” kampányunkat. Azt kérjük olvasóinktól, osszák meg velünk, ki a kedvenc szerzetesük – vagy más megszentelt életet élő ismerősük –, mit jelent ő számukra. Ezúttal Bálint Mátyás mutatja be Dobszay Benedeket, vagyis Bence atyát.


                                             Képgaléria – klikk a képre!

Bence atya, aki a teológia szak elvégzése és ferencessége mellett PhD-s biológus, nagyon kedves, szeretetteljes ferences pap testvér.

2006 óta vezeti a „Margit körúti fél 8-ast”, ami neki (és elődeinek) köszönhetően ma már fogalommá vált. Vasárnap esténként 300-400 fiatal is összegyűlik ezen a misén. Számos, mára a magyar katolikus egyházban neves személy fiatalon megfordult itt, például Székely János püspök atya, vagy Bán Jónás atya, a jelenlegi Margit körúti plébános.

2014. június 1-jén először, Bence atyának köszönhetően, a fél 8-as misén volt a bérmálás, Székely János püspök atya bérmált meg több fiatalt, közülük ötünket Bence atya készített fel a Szentlélek ajándékainak befogadására.

Én személyesen 2011-ben ismertem meg, amikor elkezdtem erre a szentmisére járni. Már korábban is ministráltam a ferenceseknél, természetesen ezen a misén is részt vettem, és mind a mai napig részt is veszek az oltár körüli szolgálatban. Azóta, bátran mondhatom, Bence atya lelkiatyám és barátom is lett. Nála igazán megtapasztaltam a szentgyónás lényegét, hogy a bűneim által okozott terhet lerakhatom Jézusnál, aki elveszi azt. Ezenkívül hasznos tanácsokkal is ellát. Megszervezte az iskolai osztályom húsvéti lelkinapját is, ami társaimmal egyetértve nagyon jó élmény volt mindannyiunknak. Voltak, akik több év után akkor gyóntak újra. Iskolámban új kezdeményezés volt, hogy adventben heti egyszer legyen roráte mise, Bence ebben is segítségemre volt, a három miséből egyet ő celebrált, a másik kettőt pedig a Komáromi testvérek (Előd és Jób).

Régebben rendszeresen volt agapé a fél 8-as után, de az utóbbi években el-elmaradozott, majd szinte nem is volt. Két ministránstársammal, akik szintén aktívan részt vesznek a fél 8-as szolgálatában, és Bence atyával eldöntöttük, hogy szívesen megcsináljuk. Azóta igyekszünk kéthavonta legalább egyszer megszervezni.

2014. november 9-én szintén Bence atyának köszönhetően az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje templomunkba is eljutott. Ez alkalomból a fél 8-as állandó gitáros együttese egy majdnem teljes szimfonikus zenekarrá egészült ki. Bár, mint ahogy azt már említettem, a fél 8-as mise általában igen látogatott, akkor körülbelül 700-an jöttek el, teljesen megtelt a templom.

Bence 2014 tavaszán a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány provinciálisa (tartományfőnök) lett, ami rengeteg elfoglaltságot jelent számára, de bátran állítom, hogy a Szentlélektől vezérelve és legjobb tudása szerint mindig lelkiismeretesen vezeti a magyar ferences közösséget. Kiemelt feladatai között kezeli a gyöngyösi Autista Segítő Központ működését, az oktatást és a keresztény nevelést. Korábban a Szent Angéla Iskola és Gimnázium biológiatanára volt.

Ennek okán szeptembertől az újmisés (2014. május 31.) Komáromi Jób atya (aki már szerepelt a bemutatott szerzetesek közt) segít neki a fél 8-as vezetésében.

Bence, a Jóisten éltessen Téged sokáig, segítsen Téged mindennapi feladataid tengerében, és áldjon meg Téged, hogy mindig felismerhessük Őt Benned! Maradj továbbra is jókedvű és vidám ferences!

Bálint Mátyás

Kapcsolódó fotógaléria