Az Etalon Film Kiadó legújabb kiadványa: Fatima – A 13. napon

Kultúra – 2012. október 19., péntek | 12:08

Ian és Dominic Higgins lenyűgöző, egyedi látványosságú, az eredeti helyszínen forgatott alkotása nem csupán a katolikus egyház elismert csodájának történetébe avatja be nézőjét, hanem egyben a három, hite mellett mindvégig következetesen kitartó gyermek – Jácinta, Francisco és Lúcia – krónikája is. Megható történetük tanulságos és példaértékű lehet mindannyiunk számára.

Ismeretes: a portugáliai Fatimában, az Iriai-völgyben 1917. május 13. és október 13. között Szűz Mária hat alkalommal jelent meg három kis pásztorgyermeknek, a tízéves Lúcia dos Santosnak és két unokatestvérének, a kilencéves Francisco és a hétéves Jácinta Martónak. A Szűzanya a bűnösökért való imádságot, áldozatot, engesztelést kért a gyerekektől.

2000-ben, a jubileumi szentév alkalmából II. János Pál pápa boldoggá avatta a még gyermekkorában elhunyt Jacintát és Franciscót. A boldoggáavatási ügy posztulátora a hosszú évekig Portugáliában élt Kondor Lajos SVD volt. A szertartáson Lúcia nővér is jelen volt, aki 2005-ben, 98 éves korában adta vissza lelkét a Teremtőnek. Az ő boldoggáavatási folyamata is elkezdődött.

A három fatimai titok közül kettőt – a pokol látomása és azoknak a büntetéseknek a megjövendölése, melyek a világra várnak, ha az emberek nem hallgatnak Mária intésére; valamint Mária Szeplőtelen Szívének kinyilatkoztatása, mely reménycsillag a világ békéje és üdvössége számára – 1942-ben hozta nyilvánosságra Alfred Schuster milánói bíboros (ma már Boldog). A harmadik titkot, amely az Egyház és a pápa nagy szenvedéseiről szól, a vértanúságokról és hűséges hitvallásról, II. János Pál hozta nyilvánosságra 2002-ben. A lengyel pápa magára ismert a Golgota hegyére menő, keresztet vivő, fehérruhás alakban, aki meghal a merényletben, sok társával együtt. Végül is azonban az isteni kegyelem győzedelmeskedett, hiszen a Szentatya túlélte az ellene elkövetett merényletet.

Fatima – A 13. napon
(Angol filmdráma, 85 perc, 95 perc, 2009)
Rendező és forgatókönyvíró: Ian Higgins és Dominic Higgins
Főbb szereplők:
Filipa Fernandes: Lúcia Dos Santos
Ana Sofia Vilas Boas: Jácinta Dos Santos
Vitor Machado: Franciso Dos Santos
Jane Lesley: Mara Dosa Santos
Michael D’ Cruze: Antonios Dos Santos
Tarek Merlin: Artuto Oliviera Santos
(Forgalmazza: Etalon Film)
 
(A filmről 2012. május 23-ai számunkban hosszabb recenziót közöltünk – a szerk.)

Bodnár Dániel/Magyar Kurír