Az Eucharisztia ünneplése 36.

2018. augusztus 12. vasárnap 12:00

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Az úrnapi szentmise áldozási éneke a liturgikus reformot megelőzően a Quotiescumque antifóna volt (M. Hermesdorffnál VIII. módusú, a GR 1908-ban VII. módusú): Valahányszor eszitek ezt a kenyeret, és ezt a kelyhet isszátok, az Úr halálát hirdetitek, amíg el nem jön. Aki tehát méltatlanul eszi ezt a kenyeret vagy issza az Úr kelyhét, vét az Úr teste és vére ellen, alleluja. Az antifóna forrása Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írott első levele (1Kor 11,26–27). Az apostol, miközben a korintusi közösség liturgikus összejöveteleinek problémáival foglalkozik, érinti az Eucharisztia kérdését, pontosabban a kenyértörés helyes ünneplésének témáját. Szent Pál kiemeli, hogy az Eucharisztia ünneplése nemcsak megemlékezés, hanem igehirdetés (gör. katangelló).

Az Úr halálát hirdetni, jelenti az Evangélium, az Isten bölcsességének hirdetését a részesedés és vétel által, mivel az Úr halála a szeretet tette (vö. Gal 2,20). A kenyértörés szertartásán való részvétel, a részesedés Krisztus testéből és véréből már önmagában véve a vele való kapcsolat hirdetése, vagyis tanító tanúságtétel. Másrészt a részesedés egyben döntés Krisztus követése és tetteinek folytatása mellett (1Kor 10,16–17). Mindazonáltal a kenyértörés szertartásában való részvételnek és így a helyes igehirdetésnek van akadálya: a közösség tagjainak egymás iránti szeretetlensége valójában a kenyértörés szertartásának és így az Úr halálának üdvösségszerző és kiengesztelő áldozatának elutasítása. Aki nem szereti testvérét, az méltatlan az Úr asztalához, és inkább számít azok közé, akik Jézust halálra adták.

Aquinói Szent Tamás nem hiába választotta ezt a szöveget antifóna gyanánt. Írásaiban Szent Tamás határozottan hangsúlyozza, hogy aki áldozik, az az Úr szenvedésében és áldozatában részesül, és így egyesül az Úrral (vö. ST IIIq48a3; 73a4r; 79a1). Így érthetőek a nagy skolasztikus teológus imádságos szavai: Ó, legszelídebb Istenem, add nékem, hogy egyszülött Fiad, a mi Urunk, Jézus Krisztus testét, amelyet Szűz Máriától magára vett, úgy fogadjam magamhoz, hogy méltó legyek beletestesülni az ő misztikus testébe és az ő tagjai közé számláltatni.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00