Az Eucharisztikus Világkongresszus ötödik napja

2016. január 28. csütörtök 11:50

Január 28-án, Aquinói Szent Tamás liturgikus emléknapján az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus résztvevői Romulo Valles püspök vezetésével végezték a reggeli dicséretet, majd előadásokat és tanúságtételeket hallgattak meg. A nap közös ünnepi szentmiséjét Erdő Péter bíboros mutatta be.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Romulo Valles személyes szavakkal kezdte reggeli elmélkedését. Elmondta, nagyon félt megszólalni, de álmában egy angyal azt súgta, ne féljen – hiszen Tagle bíboros előadása jön majd utána, így délre mindenki elfelejti, amit mondott. A kongresszus lelki élményét így összegezte Valles püspök: „Jó nekünk itt lennünk!” Majd Palma érsekhez, a házigazdához fordult: építsünk hát még két csarnokot a mostani mellé, egyet a cebuiaknak, egyet a filippínóknak, egyet pedig a messziről jött vendégeknek.

Az ötödik nap alaphangját az együttlét öröme adta meg.

A laudest követően a cebui állami egyetem diákjainak táncbemutatóját tekinthették meg a résztvevők. A fiatalok azt jelenítették meg koreográfiájukkal, hogy Isten szeretete miként egyesít minden embert, függetlenül nyelvüktől, kultúrájuktól. A tánc közben a kivetítőkön olyan képsorok voltak láthatók, amelyek katolikus fiatalok szolgálatait mutatták be a különböző földrészeken: szegényiskola, újjáépítés, hajléktalanellátás, ingyenkonyha, hitoktatás, közösségszervezés, imádság… A sok eltérő kulturális közegben a hit egységet teremt.


Ez a felvezetés jól illeszkedett Luis Antonio Tagle bíboros katekéziséhez, amelynek témája az Eucharisztia és a kultúrák közötti párbeszéd volt, és amelyben megvilágította, mennyire hozzátartozik emberi mivoltunkhoz a kulturális meghatározottság, hiszen ebben a keretben kell kibontakoznia az eucharisztikus párbeszédnek.

Az előadás után Szugavara Kejicsi tanúságtétele következett. A lelkipásztori munkatárs első kézből számolt be arról a cunamiról, mely 2011 márciusában sújtott le Japánra. Elsőként videofelvételen nézhették végig a résztvevők, hogyan érkezett meg a szökőár, s milyen pusztítást végzett. A felvételeken látható volt annak a háznak a pusztulása is, ahol nem sokkal korábban a tanúságtevő tartózkodott. Az anyagi pusztításnál is súlyosabb volt azonban a sok száz haláleset és az a lelki trauma, amit a csapás okozott. Öt plébániai hívő halt meg, de nem volt senki, akinek ne érte volna veszteség a családját.

Miért engedte meg ezt Isten? A csapás utáni első misén ez volt a legfájóbb kérdés – idézte fel a hat évvel ezelőtt történeteket a lelkipásztori munkatárs. – Válasz nem érkezett, de ehelyett feltárult a szolgálat útja: sokakat kellett segíteni, táplálni, bátorítani. A tragédia miértjére nincs válasz, de arra igen, hogy Jézus mit kér egy ilyen helyzetben. Ez a bizonyosság jelölte ki a japán egyház útját, amelynek a csapás után így megújult az arca a megannyi szolgálatban, amellyel a szükséget szenvedők segítségére siettek.

Szugavara Kejicsi plébániája híveinek száma megduplázódott. Világossá vált: a tragédia nem Isten büntetése volt. Inkább az mutatkozott meg, hogy Isten szeretetének terjesztésére akarja felhasználni a keresztényeket. Ebben a műben pedig az eltérő kultúrák és nyelvek teljesen eggyé tudnak válni.

A szentmisére készülve a csarnokban jelen lévő papság és a hívek cebui utcagyerekek előadását tekinthették meg. A gyerekek igen impresszív módon először a passió eseményeit jelenítették meg a színpadon. Ezután középen, az oltár helyén az utolsó vacsora élőképe tűnt fel, miközben az oldalsó kivetítőkön az előadásban szereplő gyerekek fotóit láthatták a résztvevők, amelyek lakóhelyükön, a cebui szegénynegyedekben készültek.

Az Eucharisztikus Világkongresszus ötödik napján a közös ünnepélyes szentmisét Erdő Péter bíboros mutatta be mintegy kétszáz püspök és számos pap koncelebrálásával a zsúfolásig megtelt kongresszusi csarnokban. Az elhangzó énekeket Ferenc pápa Fülöp-szigeteki látogatása alkalmára komponálták. A magyar prímás beszédében szólt az Európában tapasztalható fogyasztói szemléletről és individualizmusról, ami kihívás elé állítja az egyházat. Pozitív kezdeményezésként megemlítette a 2007-es budapesti városmissziót. A homília ebben a keretben mélyítette el a kongresszus jelmondatát: „Krisztus bennetek dicsőségünk reménye”.

A délutáni idősávban több fakultáció keretében folytatódott a kongresszus programja. A csarnokban Laureen Lynch Ryan és Frankie Berry tartottak előadást a siketek egyházi befogadásáról és lelkipásztori gondozásáról. Ez a pasztorációs szakterület kiemelt figyelmet kapott az egész kongresszus alatt. Minden előadásnak és liturgiának volt jeltolmácsa, a himnusz jelnyelvi fordítását pedig a táncosok is megtanulták, és beépítették koreográfiájukba. Ezt követően Socrates Villegas püspök vezetésével bűnbánati liturgián vehettek részt a küldöttek.

Ezzel párhuzamosan megkezdődtek az ifjúsági nap eseményei, amelyekről külön tudósításban számolunk be.

Fotó: 51st International Eucharistic Congress 2016/Facebook

Török Csaba/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

21:41
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

09:38