Az Év Kutatóhelye Díjat kapott a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár

Hazai – 2012. február 14., kedd | 12:07

A Magyar Családtörténet Kutató Egyesület alapította díjjal, a kutatók szavazatai alapján idén a levéltár közösségkutatás-projektjét értékelték. A Communio-projekt a nagy múltú kalocsai érsekség római katolikus kéziratos anyakönyvi és helytörténeti köteteit veszi nyilvántartásba, digitalizálja és biztosítja az internetes kutatást.

A rendszerváltás óta megélénkült levéltári tevékenység egyik meghatározó területe ma a családkutatás és a helytörténet. Ezt a kutatást kívánja támogatni a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület, mely civil szervezetként a családtörténettel, családfakutatással foglalkozókat fogja össze, támogatva, összehangolva tevékenységüket. Az egyesület 2011-ben hozta létre az év kutatóhelye díjat, melynek odaítélésére a kutatókat kérdezik meg, mennyire elégedettek az egyes levéltárak szolgáltatásaival. Értékelik a kutatók irányában tanúsított segítőkészséget, a szakmai hozzáértést, a felszereltséget, az anyagok digitalizálásában elért eredményeket.

A díjat Gyimesi Endre, a levéltárakért felelős államtitkár-helyettes adta át a Magyar Országos Levéltár Lovagtermében. A díjátadáson a levéltárat két munkatársa, Lakatos Andor levéltárvezető és Tóth Krisztina képviselte. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, a fenntartó Kalocsai Főegyházmegye képviseletében. A levéltárosok, kutatók és a levéltárfenntartók képviselőit a Magyar Országos Levéltár képviseletében Reisz T. Csaba címzetes főigazgató, főosztályvezető köszöntötte. Hunyady László MACSE elnök és Németh József a kezdeményezés ötletgazdája méltatta a kalocsaiak úttörő munkáját, hangsúlyozva, milyen monumentális munkát vittek végbe az egyházmegye házassági anyakönyveinek digitalizálásával.

A levéltár digitalizációs tevékenysége folytatódik – mondta Lakatos Andor. A netes adatbázis bővítését hamarosan újabb közmunkások segítik – olvasható a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár honlapján.

A Communio-preojektet bemutató korábbi írásunk itt olvasható.

Magyar Kurír