Az Invalidusok temploma

2008. szeptember 13., szombat | 13:34

Az Invalidusok temploma Párizs legnagyobb katedrálisai közé tartozik. Aranyozott barokk-klasszicista kupolája, amelynek magassága eléri a 100 métert, 1679-től 1708-ig épült Jules Hardouin-Mansart vezetésével, hétszeri átalakítással. Az épület eredetileg a vele szomszédos Invalidusok Szállásához tartozott, amely a hadirokkantakat szolgálta XIV Lajos idejében. Mind a mai napig itt található a francia hadseregben szolgáló római katolikus tábori püspökség székhelye.

A Napkirály halála után a templom uralkodói mauzóleummá vált, s egyszerre volt királyi és állami székesegyház, ami a gallikán szemléletben az uralkodó hatalmát szimbolizálta az egyház felett. Emiatt sem véletlen, hogy erősen hasonlít a Szent Péter bazilikára. Belső terében az apostolszobrok mellett megtalálhatjuk a francia történelem nagy királyainak figuráit is. Leghíresebb közülük a Szent Ilona szigetén meghalt I. Napóleon, akinek holttestét az egyik mellékkápolnájában helyezték el 1840-ben. Napóleon teste 1861 óta a kupola alatti szarkofágban nyugszik, s később még két testvére, azok gyermekei temetkezési helyéül szolgált az Invalidusok temploma.

Magyar Kurír

 

Kép: picasaweb.google.com

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

19:02
keresztesne-varhelyi-interju-munkacsy
„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom” – Beszélgetés Munkácsy trilógiájáról

Keresztesné Várhelyi Ilona irodalomtörténésszel próbáltuk megfejteni a képek üzenetét.

15:00