Az Invalidusok temploma

2008. szeptember 13. szombat, 13:34

Az Invalidusok temploma Párizs legnagyobb katedrálisai közé tartozik. Aranyozott barokk-klasszicista kupolája, amelynek magassága eléri a 100 métert, 1679-től 1708-ig épült Jules Hardouin-Mansart vezetésével, hétszeri átalakítással. Az épület eredetileg a vele szomszédos Invalidusok Szállásához tartozott, amely a hadirokkantakat szolgálta XIV Lajos idejében. Mind a mai napig itt található a francia hadseregben szolgáló római katolikus tábori püspökség székhelye.

A Napkirály halála után a templom uralkodói mauzóleummá vált, s egyszerre volt királyi és állami székesegyház, ami a gallikán szemléletben az uralkodó hatalmát szimbolizálta az egyház felett. Emiatt sem véletlen, hogy erősen hasonlít a Szent Péter bazilikára. Belső terében az apostolszobrok mellett megtalálhatjuk a francia történelem nagy királyainak figuráit is. Leghíresebb közülük a Szent Ilona szigetén meghalt I. Napóleon, akinek holttestét az egyik mellékkápolnájában helyezték el 1840-ben. Napóleon teste 1861 óta a kupola alatti szarkofágban nyugszik, s később még két testvére, azok gyermekei temetkezési helyéül szolgált az Invalidusok temploma.

Magyar Kurír

 

Kép: picasaweb.google.com

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek