Az ír főpásztorok nyilatkozata a gyermekekkel való visszaélésekről

2009. május 22. péntek, 09:50

Írországban május 20-án tették közzé azt a több ezer oldalas jelentést, amely a gyermekekkel való visszaéléseket kivizsgáló bizottság készített.

A bizottságot 2000-ben hozták létre azzal a céllal, hogy feltárja az 1930 és 1990 között az ország állami és egyházi nevelőintézeteiben elkövetett fizikai, szexuális és lelki visszaéléseket. A kilenc évig tartó vizsgálat megállapította, hogy a kérdéses időszakban több tízezer gyermek szenvedett súlyos megrázkódtatásokat a katolikus intézményekben is.

Sean Brady bíboros, armaghi érsek, Írország prímása szerdán a következőket nyilatkozta: „A gyermekekkel való visszaéléseket kivizsgáló bizottság jelentése a múlt sötét időszakára világít rá. Közzététele fontos lépést jelent az igazság feltárásában. Igazságosságot nyújt az áldozatoknak, és biztosítja, hogy többé ne forduljanak elő ilyen visszaélések”. A dokumentum kegyetlenségek, a gyermekekkel szembeni hanyagság, a velük való visszaélés szégyenletes katalógusa.

Az armaghi bíboros érsek mély fájdalmának és szégyenérzetének ad hangot, hogy gyermekeknek ilyen szörnyű módon kellett szenvedniük a szóban forgó intézményekben. A gyermekek egész más, ennél sokkal jobb bánásmódot érdemeltek volna, különösen azok részéről, akik Jézus Krisztus nevében viselték gondjukat. Sean Brady bíboros reméli, hogy a jelentés közzététele hozzásegít az áldozatok sebeinek begyógyításához, és a múlt szenvedéseinek feldolgozásához. A Katolikus Egyház továbbra is eltökélten megtesz mindent azért, hogy az egyház a gyermekek számára biztos, életet adó és örömteli hely legyen.

Diarmuid Martin dublini érsek a jelentés közzétételét követően azt nyilatkozta: tudatában van annak, hogy egy rövid, felületes kommentár igazságtalanság lenne az áldozatokkal szemben. A jelentésben érintett minden egyházi szervezet kötelessége, hogy komolyan megvizsgálja: tagjai hogyan távolodhattak el ennyire eszményképeiktől.

Meg kell hallani a gyermekek kiáltásait, törődni kell aggodalmaikkal. Ezt a jelentést nem lehet fiókba zárni: segélykiáltás, hogy új szempontok szerint gondoskodjunk a gyermekekről. Ha valóban sajnáljuk, ami a múltban történt, el kell magunkat köteleznünk egy másfajta jövő érdekében – nyilatkozta Diarmuid Martin dublini érsek.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: www.newsimg.bbc.co.uk

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő