Az ökumenikus imahét negyedik napja Székesfehérváron

Hazai – 2017. január 20., péntek | 14:00

A Krisztus-hívők egységéért meghirdetett imahét negyedik napján, január 18-án a baptista imaházban gyűltek össze a város hívei, hogy az evangélikus, református, baptista és katolikus lelkipásztorokkal, közösségvezetőkkel együtt imádkozzanak Isten népéért.

 

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az egységhét imafüzetét szerkesztő németországi keresztények az imahét negyedik alkalmának témájául ezt az evangéliumi idézetet választották: „Ha valaki Krisztusban van, új teremtés. A régi elmúlt, és új jött létre” (2Kor 5,17).

A megadott bibliai részek is abban erősítették meg Isten népét, hogy Isten mindig kegyelmes, már nem kell hátratekinteni, ahogy Szent Pál a Filippieknek írt levelében is megfogalmazta: „…elfelejtem, ami mögöttem van, és nekilendülök annak, ami előttem van. Futok a kitűzött cél felé, az égi hivatás jutalmáért, amelyre Isten meghívott Krisztusban.”

Az olvasmányok után Somogyi László református lelkészi elnök tartott igehirdetést arról, milyen hatalmas bátorítás számunkra, hogy Istennek van hatalma a múlt felett. „Sokan azt gondolják, hogy ami megtörtént, az végérvényes, megváltozhatatlan, pedig Isten igéje azt üzeni számunkra, hogy az Úrnak van hatalma eltörölni a múltat. Először szembesít vele, hogy mit is tettünk, mi terhel minket – akár itt az ökumenikus kapcsolatokra is gondolhatunk –, de legfőképpen a személyes életünkben mutatja meg, mi az, amit nehéz hordozni: a múlt terheit, a sérüléseket, a fájdalmakat, a megbántásokat. Számos betegségnek az oka, hogy a múltat nem tudjuk kezelni, mert nem hisszük, hogy van hatalom a múlt eltörlésére. Jézus azt mondja, ha megvalljuk bűneinket, Ő megbocsátja azokat, és megtisztít minket a gonoszságtól, a hamisságtól, mert neki van hatalma erre” – hangsúlyozta a lelkipásztor, majd arról beszélt, Jézus kereszthalálával magára vállalta mindazt, amit mi követtünk el. Ha hittel el tudjuk ezt fogadni, akkor valóban „leszakad” a szívünkről a múlt terhe. Mert óriási felszabadító ereje van a Jézusba vetett hitnek, annak, hogy Neki hatalma van a múltunk felett.

A lelkipásztor igehirdetésének végén az újjáteremtett emberről is beszélt, aki Jézus Krisztusba veti a hitét, és egészen új életet kap. Nemcsak a múltat rendezi, hanem egy új, csodálatos kapcsolatrendszerbe kerül bele. „Nap mint nap Jézussal élhetünk, úgy tervezhetjük a jövőt, hogy az Ő kezébe tesszük a múltat, a jelent és a jövőt. Ezért bármit hoz a történelem, a politika, a személyes sorsunk, tudjuk, hogy ennek az új teremtésnek része vagyunk, Isten országához tartozunk. Tudjuk, hogy Ő tartja kezében a szálakat, Ő látja és érti, hogy mi történik velünk, így a jövőbe is bizakodással nézhetünk” – fogalmazott Somogyi László.

A lelkész végül hálát adott Istennek azért, hogy a reformáció jubileumi éve lehetőséget ad tanúságot tenni az Istennel való személyes kapcsolatról, amelyet nem elvekben és teóriákban kell keresni, hanem egy élő személybe, Krisztusba kapaszkodó bizalomban.

Az igehirdetés után a lelkipásztorok és közösségvezetők a lelki sebek és a családi kapcsolatok gyógyulásáért, a gyülekezeti kapcsolatok erősítéséért imádkoztak. Somogyi László református lelkész a záróáldásban Szent Pál szavaival bocsátotta el a híveket: „Aki tulajdon fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent?”

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria