Közzétették az USA püspökeinek 2011-es gyermekvédelmi jelentését

2012. április 12. csütörtök, 13:19

Az Egyesült Államok püspöki konferenciája közzétette éves jelentését a gyermekek és fiatalok védelmére vonatkozó Charta gyakorlati megvalósításáról.

Ennek értelmében 2011-ben a katolikus egyházban elkövetett visszaélésekre vonatkozó feljelentések 68 százaléka 1960 és 1984 (főleg 1975 és 1979) között történt esetekről szólt. 683 felnőtt, aki ellen a múltban követtek el visszaélést, csak most először jelezte sérelmét. Nekik az egyház segítséget és gyógyítást ajánlott fel, amelyet 453-an elfogadtak. Csatlakoznak ahhoz az 1750 személyhez, akik már segítségben részesülnek az egyház részéről. A feljelentések 3 százaléka  – 21 eset – kiskorúakat érint, ezek közül hetet hihetőnek ítélt meg az illetékes joghatóság, három feljelentést illetően még tart a nyomozás, a többi pedig határesetnek bizonyult. A jelentés szerint az USA csaknem mindegyik egyházmegyéje tiszteletben tartotta a Charta 17 pontját. A válság kezelésének költségei általában véve csökkentek a tavalyi évhez viszonyítva, növekedtek viszont a perköltségek.

2010-ben a terápia költségei összesen 124 millió dollárt tettek ki. Ez az összeg 2011-ben 109 millió dollárra csökkent. A kiskorúak ellen a múltban elkövetett visszaélésekkel vádolt papok közül 253-an meghaltak, 58-at laicizáltak, 281-et már előzetes vádak miatt elmozdítottak szolgálatukból.

Timothy Dolan bíboros, New York-i érsek, az Amerikai Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke azt nyilatkozta, hogy az egyháznak továbbra is ébernek kell lennie a gyermekvédelem terén. Országszerte 1 millió 800 ezer önkéntest képeznek ki katolikus plébániákon és iskolákban a gyermekek védelmére. Ehhez csatlakozik a hasonlóan képzett 249 ezer egyházi alkalmazott. Az USA-ban több mint 4 millió 800 ezer gyermeket tanítanak arra, hogy ismerjék fel a „becserkészés” (grooming process) mozzanatait, mondjanak nemet és értesítsék szüleiket, ha hasonló magatartást tapasztalnak.

„Mindent meg kell tennünk, hogy soha többé ne fordulhassanak elő visszaélések, és tovább kell dolgoznunk az áldozatok teljes gyógyulása és kiengesztelődése érdekében” – mondta Dolan bíboros, az USA püspöki konferenciájának elnöke.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57