Azbej Tristan: A legveszélyeztetettebb keresztény közösségeket támogatja a magyar kormány

2017. november 23. csütörtök 12:12

A legveszélyeztetettebb közösségeket támogatja a magyar kormány, mintegy 2,5 milliárd forintot fordított erre a célra az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság létrehozása óta eltelt mintegy egy esztendőben – mondta Azbej Tristan helyettes államtitkár november 22-én.

Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek nyilatkozva azt is elmondta: mintegy kétmilliárd forintot államtitkárságukon, félmilliárdot a külügyi tárcán keresztül fordítottak a legveszélyeztetettebb közösségek támogatására.

Hozzátette: legalább százmillióra tehető a világban üldözött vagy diszkriminált keresztények száma, ez azt jelenti, hogy a vallásukért üldözöttek négyötöde közülük kerül ki.

Nagyobb támogatási programjaikról szólva elmondta: egy-egymillió euróval támogatták, hogy az antiochiai szír ortodox és szír katolikus egyház hozzájárulhasson a háború miatt elüldözött emberek létfenntartásához, Bejrútban óvodát újítottak fel, és a jövő év elején magyar támogatással menekültotthon nyílik a Bekaa-völgyben, szintén Libanonban.

Azbej Tristan elmondta azt is: az Iszlám Állam terrorszervezet benyomulása, majd több ostrom után 580 millió forinttal támogatták a csak keresztények lakta észak-iraki Telszkúf helyreállítását, ennek eredményeként az 1300 lakosból ezren már visszatérhettek a településre.

A helyettes államtitkár közlése szerint 145 millió forintos magyar kormányzati támogatás révén fél éven keresztül az erbíli Szent József Kórház lehetett Irak egyetlen ingyenes ellátást nyújtó egészségügyi intézménye, míg a helyi iskola építéséhez a magyar állam 120, a Katolikus Egyház 80 millió forint támogatást nyújtott.

Megjegyezte: a kormányzat ösztöndíjprogramjában mintegy nyolcvan közel-keleti, észak- és közép-afrikai fiatal vesz részt, hogy európai színvonalú tudást szerezve vehessen részt polgárháború vagy népirtás sújtotta hazájának újjáépítésében.

Azbej Tristan szólt arról is: Magyarország legfontosabb célja, hogy sikerüljön szülőföldjükön tartani az üldöztetésnek, diszkriminációnak kitett keresztényeket, ezért terjesztették ki a programot Nigériára is, ahol a Boko Haram szervezet jelent veszélyt a keresztényekre.

Arra is kitért: a kormányzat nemzetközi fellépésével sikerült felhívni a figyelmet az üldözött keresztények ügyére. A magyar támogatáspolitikáról pedig Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke is elismeréssel nyilatkozott, jelezve, hogy hasonló rendszert kívánnak indítani.

A kormány támogatáspolitikájának eredményessége annak köszönhető, hogy személyesen, első kézből szereztek információt az üldözött keresztények helyzetéről. Ezért utaztak 2016 októbere óta többször is Bejrútba és Erbílbe, hogy ott találkozzanak a menekült közösségek tagjaival és egyházi vezetőivel, megismerjék a szükséget szenvedők helyzetét, hogy igényeiknek megfelelően közvetlen támogatást tudjanak nyújtani.

Azbej Tristan hangsúlyozta, rájuk hárul annak felelőssége is, hogy képviseljék az üldözött keresztények ügyét nemzetközi fórumokon. Ennek érdekében látogattak el különböző nemzetközi konferenciákra Bécsbe, Brüsszelbe, Hágába, Krakkóba, Rómába, a Vatikánba és Washingtonba, illetve nemzetközi szervezetek központjaiba, hogy felszólaljanak a keresztényeket érő atrocitásokkal kapcsolatban.

A kormányzat számára lényeges a hatékony forrásfelhasználás és az, hogy a támogatásokat elsősorban a nélkülözést szenvedők kapják meg. Ezért míg az üldözött keresztény közösségeket több milliárd forinttal támogattuk, addig a külföldi utazásaink költségigénye kevesebb mint három és fél millió forint volt – mondta az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár.

Forrás: MTI

Fotó: Americasfreedomfighters.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kitagult-liturgikus-ter-bemutatjuk-megujulo-gyori-szekesegyhazat
Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri székesegyházat

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora; Bognár István püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és Németh Attila sopronbánfalvi plébános számolt be olvasóinknak.

2017. december 13. szerda
angyal-lehel-teren-bunbanati-es-imaestet-tartanak-az-arpad-hazi-szent-margit-templomban
ANGYAL a Lehel téren – Rekordszámú pap várja a gyónni vágyókat az Árpád-házi Szent Margit-templomban

A Regnum Marianum és a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom közössége „Adventi és Nagyböjti Gyónási Alkalmat”, azaz ANGYAL-t szervez december 20-án, 18 órától a budapesti Lehel téri templomban.

2017. december 13. szerda