Bagdad felelős lépéseket ígér a keresztények biztonságáért

Kitekintő – 2010. november 6., szombat | 11:57

Az október 31-i, vasárnapi támadás után – és keresztények ellen elkövetett bűntett nyomán most először – az iraki kormány gyors és hatékony lépéseket ígér a közbiztonság helyreállítása érdekében.

Ali al-Dabbagh iraki kormányszóvivő november 2-án közzétett nyilatkozatában számos intézkedést jelentett be a bagdadi Sayidat al-Najat szír ortodox templomban vasárnap történt túszszedéssel kapcsolatban, mely 60 sebesült mellett 53 ember, köztük 46 hívő halálát okozta. A kormány ígéretei között a következők szerepelnek: minden sebesült megfelelő ellátásban részesül; az áldozatok családja kártérítést kap; az állam biztosítja a templom azonnali helyrehozásának költségeit; letartóztatják a karradai körzet rendőrkapitányát, ahol a templom áll Bagdad belvárosában; valamint létrehoznak egy vizsgálóbizottságot, és felelősségre vonják azokat a személyeket, akiknek feladatuk lett volna a közbiztonság fenntartása az adott körzetben.

Példa nélkül való, hogy iraki keresztények ellen elkövetett terrorcselekmény ilyen erőteljes, a felelősök megbüntetését célzó politikai reakciót váltson ki. Ugyanebben a közleményben a kormány arra hívja fel a keresztény közösségeket – amelyek tagjai 2003 óta százezrével menekülnek el az országból –, hogy „ne engedjenek azok nyomásának, akik ártani akarnak Iraknak, és maradjanak az országban”.

A mise közben elkövetett vasárnapi támadás egyike a legtöbb áldozatot követelő, iraki keresztények ellen irányuló terrorcselekedeteknek 2003 óta, és muzulmán körökben is nagy felháborodást váltott ki. Dalil Boubakeur, a Párizsi Nagymecset rektora úgy nyilatkozott, hogy „a ma élő muzulmánok nem hunynak szemet az iszlám területeken élő keresztények elleni véres terrortámadások fölött.” Hasonlóképpen a Najaf városában székelő Ali Sistani ajatollah is elítélte a „keresztény testvéreink ellen elkövetett bűncselekményt”.

Emmanuel III Delly, a Káld Katolikus Egyház pátriárkája november 2-án, kedden temetett el 15 hívőt az áldozatok közül, és 700 résztvevő – keresztények, illetve az ország magasrangú vallási, etnikai és politikai személyiségei – jelenlétében a következőképpen beszélt: „Nem félünk a haláltól és a fenyegetésektől. Mi ennek az országnak a gyermekei vagyunk, és itt is maradunk, hogy a muzulmánokkal kéz a kézben dicsővé tegyük Irak nevét.”

Wasim Sabieh és Thaier Saad Abdal lelkipásztorokat, akik szintén a támadás áldozatai, a Sayidat al-Najat templom melletti temetőben, egy harmadik papot, Qatin atyát pedig, aki a támadást követően, a kórházban halt meg, az ország északi részén található Mossoul mellett helyezték örök nyugalomra.

Az Al-Bagdadiya magán tévécsatorna két alkalmazottját, akik a túszejtők követeléseit közvetítették, letartóztatták és elbocsájtották. Azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban voltak a templom megtámadóival.

La Croix/Magyar Kurír