Bálint Sándor közbenjárásáért imádkoztak a gyermek megszületése érdekében

Hazai – 2013. november 27., szerda | 19:09

Amint arról korábbi hírünkben is olvashattak, Debrecenben gyermeket szült és életeket mentett egy agyhalott asszony. A gyermekért kilencven napon keresztül küzdöttek a DEOEC orvosai. 

A gyermek egészségért és megszületéséért Bálint Sándor közbenjárásáért imádkoztak.

A közbenjáró imát Fülesdi Béla, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője jelentette be a debreceni Szent József Gimnáziumban azon az előadáson, amelyet Barna Gábor tanszékvezető, egyetemi tanár tartott a boldoggá avatás előtt álló Bálint Sándor kiváló néprajztudósról – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Ágnes.

Az agyhalottként, három hónapig kórházban kezelt édesanya méhéből a gyermekét császármetszéssel segítették a napvilágra 2013 nyarán, amely után az édesanya szervdonorként még négy ember életét is megmentette. A gyermek megszületését csodaként emlegetik az egész világon.

Fülesdi Béla és felesége, Molnár Csilla egyetemi docens, aneszteziológus-intenzív terápiás orvos, az Idegsebészeti Intenzív Osztály vezetője a gyermek megszületése előtt megkértek egy plébániai közösséget, hogy imádkozzanak a gyermekért. A település plébánosa a boldoggá avatás előtt álló Bálint Sándor közbenjárását kérte. Elmondta: mivel Bálint Sándornak nem volt gyermeke, ezért imáikban kérik őt, hogy fogadja örökbe a születendő gyermeket. Közel egy hónapon keresztül, a gyermek egészségének legkritikusabb időszakában szentmiséken, imakilenceddel fohászkodtak Bálint Sándorhoz a gyermek életben maradásáért és az édesanyja lelki üdvösségéért. A közbenjáró imához mintegy nyolc településen és a Mária Rádión keresztül is csatlakoztak hívek.

Az édesanya szervdonorként még négy ember életét is megmentette. Molnár Csilla egyetemi docens közlése szerint mind a négy ember szervezete befogadta az új szervet. A megszületett gyermek 2013 őszén került haza egészségesen a családja körébe.

Fülesdi Béla felvette a kapcsolatot a Szeged-Csanádi Egyházmegyével, és Bálint Sándor boldoggá avatási eljárásához mint imameghallgatást jelentette be az esetet. 

A jelenlévőket Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi püspök köszöntötte. A főpásztor ismertette: a boldoggá avatás olyan egyházi gyakorlat, amellyel az Egyház hívei az egyes emberek életművét értékelik, és annak üzenetét vizsgálják. A boldog az Egyház hite szerint azt jelenti: hisszük azt, hogy a személy életével elnyerte az üdvösséget, vagyis a mennyországba jutott. Bálint Sándor életútja útmutatást és példát adhat az élőknek a különböző élethelyzetekre az emberségnek és a szeretetnek rendkívüli példájával.

A főpásztor elmondta: számos esetben a XX. századi kommunista diktatúra idején üldöztetést szenvedett vértanúk, üldözöttek életének feltárása indult el boldoggá avatási eljárások során. Üldözést különböző módon szenvednek az emberek. Sok keresztény ember veszítette el állását, pozícióját azért, mert hűséges maradt hitéhez. Bálint Sándor is hű volt hitéhez – áldozatos, vértanúi hősiességet mutató megoldást talált életének nehéz helyzetében.

Barna Gábor történész a boldoggá avatási folyamatról tájékoztatta a jelenlévőket. Bálint Sándor néprajztudós (1904–1980) az 50-70-es évek vértelen vértanúja volt; már életében nagy tisztelet övezte. 1995 nyarán a rokonai, kollégái, barátai ismerősei által írt több ezer levelet, magnófelvételeket adtak át Gyulay Endrének, a Szeged–Csanádi Egyházmegye akkori püspökének, aki – látva, hogy hogy a szegedi néprajztudós élete az egész magyar társadalom számára példa lehet – elindította Bálint Sándor boldoggá avatási eljárását. 2005-ben fejeződött be a folyamat egyházmegyei szakasza. A főpásztor Rupert Józsefet nevezte ki a boldoggá avatási eljárás posztulátorának. Az összegyűjtött anyagokat 2007-ben küldték el a Vatikánba, ahol 2012-ben készült el az úgynevezett pozíció. A szakértői vélemény Bálint Sándor életszentségét igazolta, azaz a néprajztudós élete, működése méltó a boldoggá avatási eljárásra.

Bálint Sándor életének több üzenete is van a mai kor embere számára – hangsúlyozta Barna Gábor. Emlékeztetett arra is, hogy Bálint Sándor elvált, felesége elhagyta és feleségének mástól született gyermeke. A szeretet rendkívüli példáját állítja elénk azzal, hogy súlyosan beteg feleségét később magához vette, ápolta és eltemettette; gyermekét nevére vette, és évtizedeken keresztül támogatta. Egyik tanítványának írt levelében úgy fogalmazott, hogy ugyan elhagyta a felesége, és mástól született gyermeke, de szeretetből nem hagyhatta magukra őket.

Most a boldoggá avatásért kell imádkozni – tette hozzá a professzor. Számos imameghallgatás hozzájárulhat a boldoggá avatáshoz, de szükséges egy orvosilag is igazolt csodás gyógyulás – ismertette. Az előadáson résztvevők egy filmet is láthattak a néprajztudós életéről, amelyben rokonai családtagok is megszólalnak.

IMA BÁLINT SÁNDOR BOLDOGGÁ AVATÁSÁÉRT
Istenünk! Te megengeded nekünk, hogy a kegyelmedet felhasználó embereket, mint példaképeket magunk elé állítsuk és a magunk hivatásában, életében követni próbáljuk. Sándor szolgád szeretett Téged és mindig figyelt lelkiismerete szavára, amelyben a Te szavadat akarta felismerni és utasításodat megvalósítani. Ezért képezte magát, ezért ment a nép közé, hogy a magyar vallásos kultúra gyöngyszemeit mindnyájunk számára hitet növelő kinccsé tegye. De megalázottságának és szenvedéseinek útján is benned bí­zott, Téged nézett és a te erőddel győzött emberi szenvedélyein. Add meg neki a hozzád hűségeseknek megígért mennyei örök életet és add meg nekünk, hogy őt a boldogok között tisztelhessük és így még inkább példaképünknek tarthassuk. Krisztus a mi Urunk által. Ámen.

Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye/Magyar Kurír