Befejeződött a teológiai tanárok éves konferenciája a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Hazai – 2014. február 4., kedd | 14:19

„A szenvedő ember Isten színe előtt” címmel rendezte meg ebben az évben a sok évtizedes hagyományra visszanyúló magyar katolikus teológiai tanárok konferenciáját és továbbképzését a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Kara 2014. január 29-től január 31-ig.

Az aktualitásokban gazdag programot Kuminetz Géza, a Hittudományi Kar dékánja nyitotta meg. Az első napon – amely a témakör biblikus megközelítéséről szólt – Kocsi György (Veszprém), Zamfir Korinna (Kolozsvár), Oláh Zoltán (Gyulafehérvár), Martos Levente Balázs (Győr), Kocsis Imre (Budapest, PPKE), Takács Gyula (Budapest, PPKE), és Fodor György tartott előadást (Budapest, PPKE). A második nap a filozófia és a dogmatika oldaláról tárgyalta a kérdést Vincze Krisztián (Nyíregyháza), Perendy László (Budapest, PPKE), Deák Viktória Hedvig O.P. (Budapest, Sapientia), Kránitz Mihály (Budapest, PPKE) Liviu Jitianu (Kolozsvár) és Papp Miklós (Sapientia) tudományos elemzésén keresztül.

A harmadik – egyben a záró – nap a kánonjogi, lelkipásztori és misztikus területet igyekezett bemutatni, Szuromi Szabolcs Anzelm O.Praem., (Budapest, PPKE) Török József (Budapest, PPKE), Patsch Ferenc S.J. (Róma, Pontificia Università Gregoriana) és Kuminetz Géza (Budapest, PPKE) kifejtésében.

A nagyszámú hazai és határon túlról érkezett teológus jól mutatta, hogy a teológiai tanárok hagyományos éves konferenciájának vonzereje töretlen; erősíti a kutatók, intézményeik, kutatási programjaik kapcsolatát, valamint élénk kapcsolatot biztosít a hazai és határon kívül végzett szakmai műhelymunka területén.   

PPKE Rektori Hivatal/Magyar Kurír