Bemutatták az új evangelizációról szóló üzenet vázlatát a szinóduson

2012. október 20., szombat | 17:51

A keresztények vigyék el az Evangéliumot a világba derűs bátorsággal legyőzve a félelmet a hittel. Legyenek tudatában az Isten iránti nosztalgiának, amely minden ember szívében él – olvasható a szombaton bemutatott szinódusi dokumentumban.

Az ideiglenes dokumentum vázlatát szombaton délelőtt mutatták be a 18. általános kongregációs ülésen. A szöveget még áttekintik, és pénteken szavazásra bocsátják.

Egy üres amfora, amely megtöltésre vár olyan vízzel, amely életet ad – ezzel a képpel kezdődik a szinódusi üzenet. Utal az emberi szívben rejlő Isten iránti nosztalgiára és szomjra, valamint az egyház evangelizáló küldetésére, továbbá feladatára, hogy induljon el az emberiség felé, ahogy Krisztus tette a szamáriai asszonnyal való találkozásakor a kútnál.

Az üzenet hangvétele közvetlen, világos, tudatában van az új evangelizáció nehézségeinek és kihívásainak. Csak semmi pesszimizmus – mondják a püspökök. Mindenki, megszentelt életűek és világiak kötelezzék el magukat az új evangelizáció mellett. Nem új evangelizációs stratégiákról van szó, mert a Jó Hír nem egy piaci termék – szögezik le a szinódusi atyák. Szükség van olyan módszerek újra felfedezésére, amelyekkel a mai embert közelebb lehet hozni Jézushoz.

Az üzenet vázlata minden egyházi és társadalmi csoporthoz szól – püspökökhöz, papokhoz, megszentelt életűekhez, családokhoz, fiatalokhoz, politikusokhoz és még sok más emberhez. A szinódusi atyák mindenkinek hálát adnak munkájáért és buzdítják őket, hogy folytassák tovább az emberiség átfogó fejlődése érdekében. Az ideiglenes dokumentum kiemeli a vallásközi párbeszéd, a karitatív tevékenység, a nevelés és az evangelizáció fontosságát, amelyeknek az egyház tagjaitól kell elindulniuk.

Továbbá a szöveg áttekinti az egyes földrészeket és mindegyiknek javaslatokat, hasznos buzdítást kínál fel az új evangelizáció kapcsán a földrajzi terület sajátosságainak figyelembe vételével. A legfontosabb, hogy a keresztények győzzék le félelmüket a hittel és derűs bátorsággal vigyék el az Evangéliumot a világba, amely ellentmondásossága és kihívásai ellenére is Isten teremtménye – zárul az ideiglenes szinódusi üzenet.

(VR)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
sebhellyel-az-arcunkon-megis-szerethetoen-gyermekvedelemrol-katolikus-szemmel
Sebhellyel az arcunkon, mégis szerethetően – A gyermekvédelemről katolikus szemmel

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és a Jézus Társasága Magyar Rendtartománya által működtetett Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten.

18:39
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26