Bemutatták Barna Attila „Hat és fél év a Gulágon” című kötetét

Kishírek – 2017. május 30., kedd | 10:23

Május 24-én ünnepélyes keretek között mutatták be a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban Barna Attila újságíró „Hat és fél év a Gulágon” című könyvét. A kötetben a 87 éves Rizák István Gulágon eltöltött éveinek eseményei olvashatók.

A könyvbemutatót Bártfay M. Zsuzsanna nővér, az intézet igazgatója nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a Svetits fontos missziójának tekinti nemzeti értékeink őrzését és átadását.

A könyv alkotói közül Barna Attila, a kötet írója és szerkesztője szólalt fel először. Elmondta, hogy bár nem hat és fél év, csak hat és fél hónap volt megalkotni a könyvet, de hihetetlen és egyben hátborzongató élményt jelentett számára a Pista bácsival való beszélgetés. A szerkesztőt Erdős István, a könyv bevezető tanulmányának írója, a Svetits-gimnázium magyar-történelem szakos tanára követte. Ő az elbeszélt történelem (túlélők, átélők elbeszélése alapján leírt, megfogalmazott történelmi kiadvány, dokumentum) történettudományi jelentőségére és a fiatal korosztály történelmi tudatának kialakításában játszó fontos szerepére hívta fel a figyelmet.

Harmadikként Rizák István beszélt a jelenlévőknek a szovjet kényszermunkatáborban, a Gulágon eltöltött időszakáról és arról, hogyan került oda, hogyan élte túl Isten segítségével a halálbüntetés helyett kapott 25 év kényszermunkát. Mivel később felülbírálták ügyét és rehabilitálták, „csak” hat és fél évet kellett a Szovjetunió legmostohább vidékein, a sarkkörön túl eltöltenie. Az érdeklődők a könyvbemutató végén személyesen is kérdezhettek, beszélgethettek Rizák Istvánnal, és egy-egy példányt haza is vihettek a kötetből, mely a Gulág Emlékbizottság támogatásával, a Gulág emlékév keretein belül jelenhetett meg.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria