Bemutatták a Hajdúdorogi Egyházmegye centenáriumi programjait

Hazai – 2012. február 15., szerda | 11:17

Az egyházmegyét Ferenc József alapította 1912. május 6-án, az uralkodó döntését egy hónappal később X. Szent Piusz pápa hagyta jóvá. A centenáriumi évben történelmi és tudományos konferenciákat, parlamenti emlékülést, zarándoklatokat és számos egyházi eseményt szerveznek.

„A legfontosabb feladatunk az, hogy az elmúlt száz év alapján a hazai görögkatolikusok átgondolják a múltat, és összegyűjtsék a jelenre és jövőre vonatkozó tapasztalatokat” —  jelentette ki Kocsis Fülöp megyéspüspök február 14-én, a centenáriumi év programjait beharangozó nyíregyházi sajtótájékoztatón.

Az egyházmegye felállításával a történelmi Magyarországon létrejött egy új görögkatolikus egyházkormányzati egység, amely a magyar ajkú és identitású, bizánci szertartású katolikus közösségeket fogta össze - hangsúlyozta Véghseő Tamás, a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora. A magyar görögkatolikusok az egyházmegye alapítását megelőzően ugyanis az ószláv és a román liturgikus nyelvű egyházmegyék joghatósága alá tartoztak, a 19. század első évtizedétől azonban egyre nagyobb igény mutatkozott a magyar nyelvű templomi szertartásokra, ami később találkozott a görögkatolikusok saját egyházmegye felállítását célzó törekvésével is.
   
Az egyházmegye 1912-es megalapítása a mozgalom kálváriájának végét jelentette - tette hozzá Véghseő Tamás. Az újonnan felállított szervezet élére Miklósy István zempléni főesperest, sátoraljaújhelyi parókust nevezte ki püspökké Ferenc József, ideiglenes püspöki székhelyül pedig Debrecent jelölték ki. Egy 1914-ben történt, három halálos áldozatot követelő bombamerénylet miatt az egyházmegye székhelyét Nyíregyházára helyezték át, ahol ma is található.
    
A centenáriumi év első eseménye a február 18-án, szombaton és 19-én, vasárnap Hajdúdorogon  megrendezésre kerülő püspöki szent liturgia, illetve történelmi konferencia lesz, a tanácskozáson az egyházmegye történelmi és kulturális múltját ismerhetik meg a látogatók - ismertette Seszták István pasztorális helynök, a centenáriumi bizottság tagja.
  
A Hajdúdorogi Egyházmegye fennállásnak századik évfordulóját ünneplő eseménysorozat következő jelentős rendezvénye az áprilisi, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn megrendezendő Családcsoda elnevezésű családi nap lesz, ezt május 12-én ünnepi parlamenti emlékülés és családi nap követi az Országházban. Június első hetében az emlékhét keretében nemzetközi tudományos konferenciával várja az érdeklődőket az egyházmegye, Máriapócson pedig alkonyati szentmiséket és különleges hangáhítatot rendeznek, amelyen fellép Jevgenyij Nyesztyerenko orosz operaénekes és a Szent Efrém Férfikar is. Július elején Rómába szerveznek zarándoklatot, szeptember közepén pedig a brüsszeli Európai Parlamentben tartanak emlékülést, amelyet októberben egy bécsi történeti konferencia követ.
   
MTI/Magyar Kurír