Bemutatták a Márton Áron boldoggá avatása című filmet Kolozsváron

2013. október 9., szerda | 11:49

A kolozsvári dokumentumfilm-rendező, Maksay Ágnes és alkotótársa, Kötő Zsolt operatőr Márton Áron boldoggá avatásának folyamatát mutatja be új, háromrészes filmjében, amelyet a 13. Filmtettfeszt keretében, október 5-én, a kolozsvári Győzelem moziban vetítettek. Ez volt a fesztivál egyetlen dokumentumfilmes premierje.

Az ünnepélyes alkalom három társszervezője a Filmtett Egyesület, a Videopontes Stúdió és a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusa. Az eseményen jelen volt a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, Jakubinyi György; a kolozsvári főesperes, Kovács Sándor; a film egyháztörténeti szakértője, Marton József nagyprépost, dékán; a film producere, Füredi Vilmos, más közéleti személyiségek és számtalan érdeklődő.

A vetítés után közönségtalálkozót tartottak, amelyen Gergely Zsuzsa Maksay Ágnessel, a film rendezőjével és Nagy Mihály történész szakértővel, a román állami levéltár egykori igazgatójával beszélgetett. Elsősorban a film néhány kulisszatitkába tekinthettek be az érdeklődők. Kiderült: a film előkészítése közben felvett többórás anyagot jelentősen szelektálva válogatták.

Az 1989-es rendszerváltást követően a Romániában létező katolikus egyházmegyék közül tíz indított boldoggá avatási pert, összesen tizennégyet. A Gyulafehérvári Főegyházmegye legendássá vált püspöke, Márton Áron perét kezdeményezte. Pontosan hogyan zajlik ez a per, és hol tart, illetve hogy mit tehet az egyszerű hívő – többek közt erre kereste a választ a rendező, s erre kaphat választ a film nézője is.

A Szülőföldi tanúságtevők című első részben, mint a per előkészítő szakaszában, a rendező tanúkat keres, és az életszentség hírét ismerő kortársakat mutatja meg – egykori ismerősök, rokonok, paptársak tesznek itt tanúságot.

Amikor a tanúságtevő maga a történelem – ez a második rész címe, amely Maksay Ágnes elmondása szerint az eredeti tervet kissé módosítva, a valósággal való találkozás nyomán került a filmbe, azaz a Securitate irattárában talált hatalmas mennyiségű megfigyelési jegyzőkönyv láttán. A történelem mintegy közbeszólt. A szentté avatási per anyagának tartalmaznia kell egy életrajzot, s ezt a készítők a korba, a történelembe helyezve mutatják be: ebben az esetben a történelmi kor ábrázolása önmagában is kihívás.

A harmadik rész, a jelenlegi állapotot jól kifejezve, a Várva a csodát címet viseli: a minden boldoggá avatáshoz szükséges csodára várunk. S itt van szerepe a közösség élő hitének, amelyet a filmben jól ábrázolnak a szerzők: egy beteg gyógyulásáért, a reménytelennek tűnő helyzetben, Márton Áron közbenjárását kérik. A képsorok megmutatják az immár meggyógyult Zsoltot, aki csak mozaikkockákra emlékszik, hiszen élet s halál közt lebegett; látjuk az imádkozó csapatot, a papokat, akik bátorították őket; halljuk az orvos véleményét, aki maga is csodának nevezi ezt a gyógyulást. Az esetet egyházmegyei szinten vizsgálják, s ha bebizonyosodik a feltételezett csoda ténye, az iratcsomó mehet a Vatikánba, hogy a teológusbizottság elé kerülhessen, s pozitív szakvéleményük nyomán következhessék a boldoggá avatási szertartás, amelyre Erdély népe bizalommal vár.

Nagy Mihály történésztől örömmel hallottuk a beszélgetés végén: a szakértők fáradozása nyomán végre kezd nagy püspökünk helytállásának, kivételes emberi és vezetői nagyságának híre menni a nem magyar ajkú katolikusok körében is. Nemrég a budapesti lengyel nagykövetségen tartott konferencián Karol Woytila és Stefan Wyszinski mellett Márton Áron életútját is megismerhették a résztvevők.

Bodó Márta/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle