Bemutatták a pápa ír híveknek szóló levelét

2010. március 20. szombat, 13:10

XVI. Benedek Írország katolikusaihoz intézett lelkipásztori levelét március 20-án délelőtt 11 órakor mutatták be a Szentszék sajtótermében. A dokumentumról Federico Lombardi a sajtóterem igazgatója tartott tájékoztatót.

A levélben a pápa bocsánatot kér a szexuális visszaélések áldozataitól, a tetteseket pedig arra figyelmezteti, hogy cselekedeteikért vállalniuk kell a felelősséget. Kemény szavakat intéz a püspökökhöz és rendi elöljárókhoz múltbéli döntéshozói hibáik miatt, és a polgári hatóságokkal való együttműködésre biztatja őket. A pápa bejelentette: a Szentszék néhány írországi egyházmegyében, szerzetesrendben és szemináriumban vizsgálat indítását kezdeményezi – írja a Kathpress.

A fiatalkorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélés „sem Írországra, sem az egyházra nem specifikusan jellemző" – hangsúlyozta a pápa. A katolikus közösségnek a válságot bátran és határozottan kell kezelnie. „Senki sem várja, hogy ezek a fájdalmas helyzetek hamar megoldódjanak. Már történt valódi előrelépés, de még sok a tennivaló" – írja levelében a pápa. Kifejezte azt is, hogy kész személyesen is találkozni a visszaélések áldozataival. Levele végén a Szentatya imádságot is megfogalmaz az ír egyházért.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a pápai levél hivatalos magyar fordításának közlése hétfőn várható.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00