Bemutatták Zsebedics József plébános új helytörténeti könyvét

Kishírek – 2016. június 9., csütörtök | 15:23

Könyvbemutatót tartottak az idén 175 éves győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban május 9-én. Zsebedics József plébános, helytörténész ezúttal a győr-újvárosi templom történetét írta meg. A könyvbemutatóról Horváth Csaba tájékoztatott.

A plébános a könyvbemutatón többek között arról is beszélt, mi motiválta az újvárosi római katolikus egyház történetének megírására. Felelevenítette, hogy korábban többek között Kelemen Sándor atyától és Zdiarszky László kármelita atyától is hallott és szerzett már információkat a győr-újvárosi katolikus plébánia történetéről, majd Johann Karoll köpcsényi plébánostól megkapta a templomépítő plébános, Hetsey József képét, melyen a templom makettje is látható.

A templom történetét 30 fejezetben próbálta összefoglalni Zsebedics József. Foglalkozik a mai templom elődeivel is: a Salvator-templom a zsinagóga környékén állt, Zichy István építtette fogadalomból 1695-ben; a Szent József-templom 1749-től lett a katolikusoké, előtte az evangélikusok temploma volt. A mai templomot 1836 és 1841 között építették.

A könyv feleleveníti a plébánoselődök életútját is. Megtudhatjuk, Horváth Lajos neves honvédplébános nevéhez fűződik a mai Kossuth-iskola alapítása; a szent életű Baralich Lőrinc a szegények segítője volt; a szintén szent életű Somogyi Lipót pedig szombathelyi megyéspüspök lett később.

A kötet bemutatja Boldog Apor Vilmos püspök Győr-Újvárosban, a Trianon-telepen folytatott tevékenységét, az isteni megváltós nővérek szolgálatát, a szervita nővérek kápolnájának történetét, valamint a Nepomuki-kápolna és a Szentháromság-kórház történetét is.

A könyben megelevenedik a városrész világháborúk alatti története, az 1956-os forradalom kapcsán pedig Győr három mártírjáról is olvashatunk: Halász Ödönről, Máté Máriáról és Szabó Béláról, akiket az újvárosi temetőben temettek el 1956-ban.

A helytörténeti munka a múlt számbavétele után a jelen bemutatásával zárul. Zsebedics József a bemutatón örömének adott hangot a napjainkban megmutatkozó fejlődést illetően, és hozzátette: a fellendülés, mely a hitéletben is tapasztalható, az újvárosi Segítő Szűzanya közbenjárása nélkül nem valósulhatott volna meg. 

A bemutató végén a plébános dedikálta az újonnan megjelent könyvet, mely megvásárolható a győr-szigeti és győr-újvárosi templomokban a vasárnapi szentmisék után, illetve a plébánián (Győr, Simor János püspök tere 6.).

Fotó: Horváth Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria