Benedek pápa felejthetetlen szavai a szombati imavirrasztáson

Kitekintő – 2011. augusztus 21., vasárnap | 20:45

Augusztus 20-án, szombaton este mintegy kétmillió fiatal gyűlt össze Madrid Cuatro Vientos elnevezésű, 1911 óta működő repülőterén, hogy a pápával együtt imavirrasztáson vegyen részt a XXVI. Ifjúsági Világtalálkozó lezárásának előestéjén. A hirtelen támadt szélvihar és zuhogó eső miatt a pápa csak homíliájának első részét mondhatta el, de a felhőszakadás nem fékezte a fiatalok lelkesedését és a Szentatyát sem akadályozta abban, hogy tovább folytassa a szertartást, amely ünnepélyes szentségimádással ért véget.

XVI. Benedek homíliájában megköszönte a fiataloknak vidámságukat és kitartásukat, és hangsúlyozta: az Úr az esővel áldását is küldi, amelynek a fiatalok élő tanúi.

Életünk nagy igazsága, amely értelmet ad mindennek, nem más, mint hogy Isten szeret bennünket. Nem a véletlen vagy az irracionalitás gyümölcsei vagyunk, hanem Isten szeretet-terve jelenti létünk kezdetét. Szeretetében maradni annyit jelent, mint a hitben gyökerezni, mert a hit nem pusztán elvont igazságok elfogadása, hanem a Krisztussal való bensőséges kapcsolat, amely megnyitja szívünket ennek a szeretet-misztériumnak – fejtette ki szentbeszédében a pápa .

„Ha gyökeret vertek Krisztus szeretetében, a viszontagságok között is találkoztok az öröm és a boldogság forrásával”  - buzdította a fiatalokat. Hozzátette: a hit nem áll szemben a fiatalok eszményeivel, éppen ellenkezőleg, tökéletessé teszi azokat. Kérte őket, hogy ne azonosuljanak semmivel, ami kevesebb, mint az Igazság és a Szeretet, ne hasonuljanak senkihez, aki kevesebb, mint Krisztus.

Hite bátor megvallására hívta az ifjúságot: „Ma, amikor az uralkodó relativista kultúra lemond az igazság kereséséről, megvetéssel tekint az igazság keresésére, az emberi lélek legmagasabb rendű vágyára, bátran és alázattal kell hirdetnünk Krisztus egyetemes értékét. Hirdessük Krisztust, aki minden ember üdvözítője és életünk reménységének forrása.”

„Kedves barátaim! Semmilyen ellenséges erő ne bénítson meg benneteket! Ne féljetek a világtól, a jövőtől, a gyengeségeitektől. Az Úr akaratából éltek a történelemnek ebben a pillanatában, hogy hitetek révén továbbra is felhangozzon neve az egész földön.”

„Érdemes a szívünkben érezni Jézus szavait és az Ő nyomát követve járni az úton. Kérjétek az Urat, hogy segítsen felfedezni hivatásotokat az életben és az egyházban, és hogy örömmel és hűségesen tartsatok ki hivatásotok mellett, hiszen tudjátok: Ő soha nem hagy el, nem árul el benneteket. Ő velünk van a világ végéig.”
 
Benedek pápa beszélt arról, hogy sokan kaptak meghívást az Úrtól a házasságra, amelyben egy férfi és egy nő mély szeretetközössége valósul meg a teljes önátadás révén. Beszélt a házastársi hűségről, a házasság felbonthatatlanságáról, valamint arról, hogy mindig nyitottnak kell lenni az élet isteni ajándékának befogadására.

Krisztus másokat a papságra és az Istennek szentelt életre hív. A Szentatya kifejezte reményét, hogy a fiatalok felfedezik, hogy az Úr milyen életformára hívja meg őket és megmaradnak szeretetében.

Az Oltáriszentség imádása előtt a fiatalok imáit kérte, majd Jézus Legszentebb Szívének ajánlotta őket:

“Urunk Jézus Krisztus,
Te, aki az ember testvére, barátja és megváltója vagy,
tekints szeretetettel az itt összegyűlt fiatalokra
és nyisd meg számukra irgalmad örökös forrását
irgalmadnak,
amely a kereszten átszúrt szívedből fakad.

Hívásodnak engedelmeskedve
eljöttek, hogy veled legyenek és imádjanak téged.

Buzgó imával Szívednek szentelem őket, hogy
benned gyökerezve és rád épülve
mindig a tieid legyenek az életben és a halálban.

Soha ne távolodjanak el tőled!

Adj nekik olyan szívet, mint a tiéd, amely
szelíd és alázatos,
hogy mindig meghallják hangodat
és tanításaidat,
hogy teljesítsék akaratodat
és a világban dicsőséged dicsőítői legyenek,
hogy amikor az emberek műveiket szemlélik,
dicsőítsék az Atyát, akivel élsz,
örökös boldogságban
a Szentlélekben,
mindörökkön örökké.”

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír