Benedek pápa hajléktalanok menzájára látogatott Rómában

Kitekintő – 2007. január 4., csütörtök | 12:58

Január 4-én délelőtt 11 órakor XVI. Benedek pápa látogatást tett a Római Főegyházmegye Karitászának Colle Oppió-i menzáján, amelynek feladata hajléktalanok ellátása napi élelemmel.

XVI. Benedek II. János Pál pápa emlékének ajánlotta az épületet egy emléktábla leleplezésével, amelyre „A szenvedő ember hozzánk tartozik” mondatot jegyezték fel. A mondat II. János Pál pápa 1992. december 20-án tett látogatásakor mondott beszédében hangzott el.

XVI. Benedek pápát látogatásán Camillo Ruini bíboros, a Római Főegyházmegye vikáriusa, Ernesto Mandara segédpüspök, valamint Guerino Di Tora, a római Karitász igazgatója is elkísérte. A Szentatya találkozott az önkéntesekkel, a fiatalokkal és a Karitász munkatársaival. „Ezen a menzán, amely bizonyos szempontból a Római Karitász szimbóluma is lehetne – mondta beszédében a pápa – Krisztus közelsége kézzelfogható annak a testvérünknek a jelenlétében, aki éhes, és annak, aki ételt ad. Itt megtapasztalható, hogy jobban megismerjük Istent a felebarátunk iránti szeretet által: a betlehemi barlangban Õ egy újszülött szegénységében és kiszolgáltatottságában nyilvánult meg nekünk.” „Karácsony üzenete – folytatta a pápa – egyszerű: Isten eljött közénk, mert szeret minket. Isten a szeretet. De nem szentimentális érzelem, hanem olyan szeretet, amely teljesen odaajándékozza magát nekünk, és a kereszthalált is vállalja értünk.”

„Jézus – mondta XVI. Benedek pápa – 'az égből alászállott kenyér', 'az élet kenyere', amely ezen a menzán valamiképpen nap mint nap láthatóvá válik, ahol nemcsak egyszerűen ételt adnak a rászorulóknak, hanem szolgálnak nekik, tekintet nélkül faji, vallási vagy kulturális hovatartozásukra.” II. János Pál pápa ugyanitt elhangzott szavaira emlékezve XVI. Benedek kiemelte, hogy „a betlehemi barlang, és minden felállított betlehem azt az üzenetet közvetíti, hogy Jézus szeret és szeretni tanít minket”.

A pápa kifejezte óhaját, hogy „a menza felelősei, az önkéntesek, és azok, akik igénybe veszik a menzát, mindannyian megtapasztalhassák ennek a szeretetnek a szépségét, és érezhessék a belőle fakadó mély örömöt, amely teljesen más, mint a reklámok által közvetített illuzórikus öröm”. A pápa végezetül Istenhez fohászkodott, aki „ismeri minden jelenlévő anyagi és lelki szükségleteit”, és áldását kérte mindazokra, akik a Római Karitászban „értékes szolidáris tevékenységet végeznek”. A látogatás az önkéntesek által felállított betlehem megtekintésével végződött.

A Colle Oppió-i menza az első állandó központ Rómában, amelyet a hajléktalanok számára létesítettek. 1983-as alapítása óta több ezer rossz körülmények között élő olaszt és külföldit láttak el élelemmel. A fővárosban ezen kívül még három másik hasonló központ működik. A négy menzán minden nap, beleértve az ünnepnapokat is, összesen 1400 adag étel kiosztásáról gondoskodnak. 2006-ban 27 plébániáról, 29 iskolából és 49 katolikus közösségből, illetve segélyszervezetből jelentkeztek önkéntesek menzai munkára, amelyet átlagban napi 30–35 ember végez.

SIR/Magyar Kurír

Kép: www.caritasroma.it