A pápa új püspököt nevezett ki Besztercebányára

2012. november 21. szerda 09:14

A Szentatya november 20-án Marián Chovanec püspököt, a szlovák püspöki konferencia főtitkárát nevezte ki Besztercebánya főpásztorává.

Marián Chovanec 1957-ben született a Nyitrai Egyházmegyében. A pozsonyi nagyszemináriumban tanult, ahonnan eltanácsolták, mert nem volt hajlandó együttműködni a Pacem in Terris elnevezésű kormánybarát szervezettel. Ezt követően fizikai munkásként dolgozott, és csak hét évvel később kapott engedélyt teológiai tanulmányai befejezésére.

1989-ben szentelték pappá a Nyitrai Egyházmegyében. Egy évig káplánként teljesített szolgálatot, majd 1990-ben a nyitrai püspöki kúria levéltárosává nevezték ki. A lengyelországi lublini katolikus egyetemen 1994-ben szerzett diplomát dogmatikus teológiából. 1993-ban kezdett dogmatikát tanítani a nyitrai teológiai intézetben.

1999-ben szentelték Nyitra segédpüspökévé. 2003-tól kezdve a nyitrai egyházmegye általános helynöke. Jelenleg a szlovák püspöki konferencia főtitkára és a teológiai bizottság elnöke.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-afrikai-utja-zaro-szentmisejen-jezus-fogja-kezunket-tulpart-fele-vezeto-uton
Ferenc pápa afrikai útja záró szentmiséjén: Jézus fogja a kezünket a túlpart felé vezető úton

Ferenc pápa hatnapos afrikai apostoli útja zárásaként a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban, a Barthélemy Boganda nemzeti stadionban mutatott be szentmisét november 30-án délelőtt.

12:31
ferenc-papa-bangui-fomecsetben-mondjunk-egyutt-nemet-gyulolkodesre-bosszura
Ferenc pápa a bangui főmecsetben: Mondjunk együtt nemet a gyűlölködésre, a bosszúra

A Szentatya november 30-án délelőtt a Közép-afrikai Köztársaság fővárosának központi mecsetébe látogatott, ahol a muszlim közösséggel és annak vezetőivel találkozott. A polgár- és vallásháborúba sodródott ország iszlámhitű közössége előtt a pápa hangsúlyozta: Isten a béke!

11:29
Megszentelt élet éve
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK Vatikáni Rádió Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV Metanoia Új Ember Evangélium 365 Katolikus Karitász Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle