Bényi érméket is kiállítanak a Vatikáni Múzeumokban

Kitekintő – 2013. november 13., szerda | 12:33

A felvidéki Bény arany érméit is kiállították a Vatikáni Múzeum új, időszaki tárlatán, ahol a mai Szlovákia területén fellelt emlékeket mutatják be.

A november 12-én megnyitott időszaki kiállításon, amelyet a  Vatikáni Múzeumban rendeznek meg Szent Cirill és Metód – Európa védőszentjei címmel, a mai Szlovákia területén feltárt és megőrzött legrégibb kincseket állítják ki, mint a kereszténység kezdeteinek bizonyítékait – tájékoztatta hírportálunkat Molnár Tamás, Rómában tanuló katolikus pap.

A kiállítás értékes darabjai között fontos helyet foglalnak el a Párkányhoz közeli magyar kultúrájú és anyanyelvű régióban fekvő, rotundájáról, a kései román korban épült kéttornyú templomáról, az avarsáncokról és népviseletéről is ismert Bényben fellelt aranyérmék, amelyek a szakértők szerint az 5. századból származnak.

A  rendezvény a Szlovák Nemzeti Múzeum, a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézete valamint a Szlovák Köztársaság Szentszék mellett működő nagykövetsége által jött létre. Az ünnepélyes megnyitón a szervező intézmények képviselőin túl számos Rómában élő és Szlovákiából érkezett közéleti és egyházi személyiség volt jelen. A megjelenteket a Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci köszöntötte. A tárlat 2014. január 26-ig látogatható.

Magyar Kurír