Beperlik a Vatikánt a belgiumi szexuális visszaélések áldozatai?

2011. június 4. szombat, 12:01

Pert indítanak a katolikus egyház és a Vatikán ellen a belgiumi papi szexuális visszaélések áldozatai. A több mint hatvan perindító azzal indokolta döntését, hogy az egyház nem tudta megelőzni a visszaéléseket.

Az áldozatok döntése két nappal azután született meg, hogy a belga püspöki kar minden áldozat kárpótlásáról döntött annak ellenére, hogy már elfogyott az erre szánt keretösszeg. Walter van Steenbrugge ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy akár belga püspököket és vatikáni hivatalnokokat is megpróbálhatnak beidézni, tanúskodni.

A papi szexuális visszaélésekről szóló hírek tavaly okoztak botrányt Belgiumban, miután a püspöki kar felkérésére, a kérdés vizsgálatára összeállt független bizottsághoz január és július közt 475 esetről érkezett bejelentés. Ebből 300 esetben 15 évnél fiatalabb fiú volt az áldozat. Az összes áldozat kétharmada fiú volt. 13-an önkezükkel vetettek véget életüknek, hatan pedig sikertelen öngyilkossági kísérletet követtek el.

Roger Vangheluwe püspöknek le is kellett mondania, mivel a saját unokaöccsét zaklatta 13 éven át. – írja a Catholic Herald.

Magyar Kurír

(szg)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00