Bevásárlóközpontban evangelizál egy 86 éves domonkos szerzetes

Megszentelt élet – 2012. január 20., péntek | 17:21

„A plébánia csupán kiindulópontja az evangelizációnak. Szent Pál Athénban a piactérre ment; Szent Domonkos is a piactérre menne” – mondja Antoninus Wall atya, aki egész nap egy oregoni bevásárlóközpontban beszélget az érdeklődőkkel.

Antoninus Wall atya, aki a nyolcvanas években egy kaliforniai domonkos teológiai főiskola igazgatója volt, januárban minden hétköznap 11-től 16 óráig, szombatonként 10-től 17 óráig tartózkodik a Lloyd Center bevásárlóközpontban. Papi civilben, hétköznap egy népszerű ruhaüzlet bejáratával szembeni padon, szombatonként az emeleti jégpálya melletti bódéban üldögél. Bárkit meghallgat, s akit érdekel, azzal elbeszélget az örömről, a családi életről, a rosszról, a bűnről, a szenvedésről, a halálról, az erkölcsről és még sok mindenről, akár személyes problémákról is.

„Hová ment először Szent Pál Athénban? Az Agorára, vagyis a főtérre; Szent Domonkos is a piactérre menne” – mondja a 86 éves atya, aki már tavaly is a bevásárlóközpontban töltötte a januárt. „A plébániára elmennek az emberek, de az csak kiindulópontja az evangelizációnak. Sok millió ember van, aki életében egyszer sem beszélget katolikus pappal, mert nincs rá lehetősége.”

Wall atyának régóta dédelgetett gondolata, hogy az egyháznak meg kellene jelennie a bevásárlóközpontokban. Az igazi az lenne – mondja –, ha a domonkosok állandó helyet tudnának bérelni a Lloyd Centerben, ahol lelki tanácsadást végezhetnének, misézhetnének, tanfolyamokat tarthatnának.

Az idős szerzetes nem szólíthatja meg a vásárlókat, és nem tehet ki semmilyen plakátot. Csak vár – és sokan odalépnek hozzá. „A katolikus hit oly ésszerű, ha az ember leül és elkezd beszélgetni róla” – mondja. De az egyháznak – teszi hozzá – nagyobb lelkesedésre van szüksége, nagyobb nyitottságra a Szentlélek felé mindenben, a plébániai hitoktatástól kezdve a püspökök kiválasztásáig. A 13. században Szent Domonkos és Szent Ferenc által újjászületett az egyház. Ma a világban élő keresztények fogják megújítani az egyházat – vallja.     

Antoninus Wall ír kivándorló családban született San Franciscóban. A középiskola után belépett a domonkos rendbe. 1947-től Rómában tanult teológiát. Évfolyamtársai között volt egy lengyel fiatalember: Karol Wojtyla, a leendő II. János Pál pápa. Tanulmányai végeztével, néhány év tanítás és plébániai szolgálat után 1986-tól misszionárius prédikátorként beutazta Amerikát; Indiába is eljutott. Több írást publikált olyan lelkipásztori témákról, mint a gyógyíthatatlan betegség, a szeretett személy elvesztése, az abortusz utáni lelki válság. Írásainak alapgondolata az, hogy Isten kitartóan a nagyobb szeretet felé próbálja terelgetni az emberiséget. „Minden szeretet, ami az emberben van, Isten szeretetének egy darabkája” – idézi Wall atyát a Catholic Sentinel.     

Magyar Kurír

(mk)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!