Bocs, én keresztény vagyok: meghalt Chuck Colson

Kitekintő – 2012. április 26., csütörtök | 15:28

2012. április 21-én, 80 éves korában hunyt el Charles „Chuck” Wendell Colson, a Watergate-botrány börtönt megjárt szereplője, 30 könyv szerzője és a börtönmisszió úttörője. 

Börtönben megtérő rab, aki kivételes látomást és feladatot kapott ott egész hátralévő életére. Megalapította az elítélteket szeretettel támogató Testvéri Börtöntársaságot, amely ma már a világ 113 országában segíti a fogvatartottak talpra állását, lélekben és életépítésben egyaránt. Az elmúlt húsz évben írt 30 könyve csaknem 5 millió példányban kelt el, örömüzenetként a rács mindkét oldalán élőknek. Könyvei bevételét, valamint különféle díjainak hozadékát, így az 1993-ban kapott Templeton-díjjal járó 1 millió dollárt is a Testvéri Börtöntársaság támogatására fordította. Charles „Chuck” Wendell Colson 2012. április 21-én, 80 éves korában világszerte ismert és elismert evangélistaként, tévésztárként fejezte be életét a virginiai Falls Churchben – írja az evangelikus.hu-n amerikai lapok alapján Békefy Lajos. 

Az 1931. október 16-án svéd-amerikai családban született jogász, republikánus politikus, 1969 és 1973 között Richard Nixon elnök egyik főtanácsadója belekeveredett a hírhedtté vált Watergate-ügybe. Mindent megtett azért, hogy megakadályozza az elnök bukását, megfogalmazása szerint még saját nagyanyján is átgázolt volna, csak hogy Nixon újraválasztását elérhesse. A Washington Post által „piszkos trükkök mestereként” titulált Colson állította össze Nixon elnök demokrata ellenfeleinek a listáját, akiket a Watergate-épületben található demokrata párti irodában kellett lehallgatni. A sajtó által nyilvánosságra hozott ügy következtében 1974-ben Nixon elnök lemondott, Colson pedig rácsok mögé került. Igaz, hogy „csak” hét hónapra, de ez alatt gyökeresen megváltozott életszemlélete, meg önmaga is.

A vizsgálati szakaszban adta kezébe egyik barátja C. S. Lewis könyvét az egyszerű kereszténységről, amit a német kiadásban ilyen találó címmel láttak el: Bocs, én keresztény vagyok! Hatása hatalmas volt. Colson megtért, majd 1975-ben megírta magyarul is olvasható nagyhatású vallomását. Az 1993-ban Roszík Gábor evangélikus lelkész jóvoltából magyarul is megjelent, Újonnan születtem – a Watergate, ahogyan senki sem látta (a Magyar Börtöntársaság Alapítvány kiadványa) című könyvben 310 oldalon írja le megtérésének lelki folyamatát, illetve ebből a szemszögből a Watergate-históriát. 

A rácsok mögül szabaduló Colson 1976-ban megalakítja a Testvéri Börtöntársaság nevű nemzetközi szervezetet, ami által a fogvatartottak életminőségét kívánta megváltoztatni az evangélium, Jézus Krisztus erejével. A Time magazin 2005-ös felmérése szerint ő és szervezete Amerika 25 legbefolyásosabb evangéliumi-protestáns személye és szervezete között szerepel. Szabadulása pillanatától fogva életét a fogvatartottak lelki megváltoztatása ügyének, programjának, ezáltal a börtönügy, valamint a rabok megítélése, külső-belső szemlélete megreformálásának szentelte. Következetesen és eltökélten képviselte azt a nézetet, hogy a börtönben imádság s a Biblia isteni üzenetének szívbéli, őszinte elfogadásával lehet a „bűnözők”, a tékozló fiúk életét is megváltoztatni, jó irányba fordítani. Ezáltal ígéretesen lehet őket szabadulásuk utáni életükre felkészíteni. Az utóbbi 35 évben minden húsvét vasárnapot börtönben ünnepelt, az elmúlt pár évtizedben negyven országban hatszáz börtönt látogatott meg.

Több mint harminc könyve annak bizonyítéka, hogy ez a változás még a legnagyobb bűnösben is eredményesen végbemehet. Billy Graham mellett az egyik legismertebb evangélista igehirdető volt az USA-ban. Rádió- és tévéállomások versenyeztek szolgálataiért. A Christian Today című lap és honlap évtizedeken át közölte hasábjain napi elmélkedéseit. 

Milliós példányszámú könyveiben gyakran írt Isten szeretetének sajátosságairól, meg arról is, hogyan lehet az újkori sötétség korszakában élni. Az emberi testnek e korszakban a fényadás feladatát szánta. A közös misszió szempontjából részletezte protestánsok és katolikusok  szükséges együttműködésének távlatait. Az igazság védelmezésének módszereiről értekezik másik könyvében, amit a hitetlenség korszakában fontos küldetésnek tekint. Külön kiadványban írt a helyreállító igazságosságról, a keresztény, megtartó hitről. 

2008-ban George W. Bush elnök a második legrangosabb amerikai kitüntetést adta át neki többek közt „az elítélteknek és a már szabadultaknak és családjuknak biztosított keresztény segítségnyújtásért.”  A Fehér Ház nyilatkozatában azt írták: Colson erős és mély hitével a világon sok nőnek és férfinak segített abban, hogy visszataláljanak a normális életbe – írja azt evangélikus.hu.

Magyar Kurír