Bódi Mária Magdolnára emlékeztek Litéren

Hazai – 2013. március 25., hétfő | 17:29

Idén is megemlékeztek Litéren a 68 éve vértanúhalált halt Bódi Mária Magdolnáról.

Március 23-án, szombaton megemlékezést tartottak Litéren Bódi Mária Magdolna sírjánál. Az egybegyűltek imával fordultak Istenhez, hogy mielőbb a szentek és boldogok seregébe fogadja be őt az Úr. Miután a sírhelyen elhelyezték az emlékezés virágait, a dicsőséges rózsafüzért imádkozva zarándokmenetben indultak Bódi Magdi vértanúságának helyszínére, a falu iskolájának udvarára, ahol 2006-ban szobrot állítottak tiszteletére. A szobor mellett felhangzott Szentmárki Markója László, néhai kislődi plébános, papköltőnek egyik verse, mellyel Magdi áldozata előtt tiszteleg.

Az ünnepi szentmisét az iskola udvarán Spányi Antal székesfehérvári püspök celebrálta, Márfi Gyula veszprémi érsekkel, Seregély István nyugalmazott egri érsekkel és az összegyűlt papokkal  Bódi Mária Magdolna mielőbbi boldoggá avatásáért.

Homíliájában Spányi Antal Bódi Magdolna életét példaképül állította. Mint elmondta: a mai világban szükségünk van példaképekre, olyan szent életű emberekre, akik átélték a mindennapi küzdelmeinket, fáradtságunkat, gyengeségeinket. Mindannyian arra vagyunk meghívva, hogy szentek legyünk, szentnek lenni pedig sohasem volt könnyű.

Bódi Mária Magdolnának sem volt könnyű élete. Szülei uradalmi cselédek voltak, akik nem kaptak vallásos nevelést. Az édesapa iratainak hiányában a szülők szentségi, sőt polgári házasságot sem köthettek. Bódi Mária Magdolnát vonzotta a szerzetesi élet, azonban ennek megvalósulásában akadályt jelentett az egyházjogilag törvénytelen származása. Fájó szívvel vette ezt tudomásul. A Fűzfőgyártelepi Nitrokémia Rt. munkásnője lett. Három műszakos beosztása ellenére megtalálta annak módját, hogy a gyártelepi templomban naponta találkozzék a szentáldozásban Jézussal. Húsz évesen, első lelkigyakorlatán kellő megfontolás után szüzességi fogadalmat tett. 1942-ben kongreganistává avatták és ezután még nagyobb buzgalommal foglalkozott gyerekekkel a Szívgárda keretében. A szentéletű munkáslány 1945. március 23-án a Veszprém megyei Litéren szenvedett vértanúhalált, Krisztusért. Nem szabad lemondanunk az életszentségről, nem szabad legyintenünk széttárva a karunkat, hogy ez a mai világban nem lehetséges.

Végül a vértanú leány unokahúga, Kovács Elemérné Bódi Mária egy szép verssel emlékezett szentéletű rokonára.

Veszprémi Érsekség/Magyar Kurír

Fotó: Toldi Éva