Bodnár Dániel: Márton, a békesség és a könyörületesség szentje

Kultúra – 2016. május 29., vasárnap | 13:00

Bodnár Dánielnek a Szent István Társulatnál 2016-ban megjelent regénye Szent Márton életét állítja a középpontba Sulpicius Severus Márton-életrajzának tükrében. A kötet, amelyet Baranyai Béla ajánl az olvasóknak, a fiatalok számára szeretné közelebb vinni a 4. századi szent alakját.

Bár a média mindent megtesz azért, hogy gyermekeink mindenütt csak kreált celebekkel és sztárokkal találkozzanak, jól tudjuk, hogy a fiataloknak elsősorban példaképekre van szükségük. Természetesen kortársaink között is akad olyan, akinek az élete minta lehet, a keresztény ember számára követendő ideálként elsősorban – az egyház által „hitelesíttetve” – a szentek szolgálnak. De vajon hogyan lehet a mai fiataloknak úgy bemutatni egy több száz éve élt vértanút vagy hitvallót, hogy ne tűnjön nekik túl távolinak? Például úgy, hogy olvasmányos formában tárjuk eléjük a szent életének legfontosabb és legérdekesebb eseményeit. Bodnár Dániel legújabb könyvében erre vállalkozott. A Szent István Társulatnál megjelent Márton, a békesség és a könyörületesség szentje című kötete Tours-i Szent Márton alakját mutatja be – regényes formában.

A pannóniai születésű szent életéről számtalan mű született, de az utókor elsősorban Sulpicius Severus 4. század végén keletkezett életrajzát tartja mérvadónak. A gall arisztokrata nemcsak kortársa volt Mártonnak, hanem személyesen is ismerte őt, így a szemtanú hitelességével alkothatta meg művét. Bodnár Dániel regénye Sulpicius Severus írásain alapul. Minden fontos esemény megjelenik a könyvben, így olvashatunk Márton sorsdöntő találkozásairól, csodatételeiről éppúgy, mint a pogányok, az eretnekek és a sátán ellen folytatott küzdelméről. Az életrajzot az első és az utolsó fejezet mintegy keretbe foglalja, hiszen először a jól ismert köpenyosztó történettel találkozhatunk, míg a végén arról olvashatunk, hogy Sulpicius Severus nekikezd a szerzetespüspök életrajzának megírásához.

A Márton, a békesség és a könyörületesség szentje azonban nem csak egyszerű „lefordítása” Severus hagiográfiájának. Azon kívül, hogy a szerző mai nyelvre ülteti át a történeteket, azok átgondolásával, ételmélkedésével igyekszik kiemelni mindazt, ami egy 21. századi olvasó számára megszívlelendő. Mert ahogyan azt egy kortárs magyar teológus megfogalmazta: „Az a nagyszerű a szentek életében, hogy miközben ezer szállal kötődtek a saját korukhoz, mégis képesek voltak valami örök érvényűt létrehozni.”

(Bodnár Dániel: Márton, a békesség és könyörületesség szentje – Történelmi regény Tours-i Szent Mártonról, Szent István Társulat, Budapest, 2016)

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria