Bogner Mária Margit-megemlékezés

Hazai – 2011. május 17., kedd | 11:03

Bogner Mária Margit vizitációs nővérre emlékeztek halálának évfordulóján az Érd-óvárosi Szent Mihály-templomban.

A május 15-én tartott püspöki szentmisén a Délvidékről származó szerzetesnő tiszteletére az egyházmegyés papokon kívül megjelentek a Bogner család, a Vizitációs Rend és a Szeretet misszionáriusai rend tagjai és számos, Szabadka környéki zarándok.

Spányi Antal püspök a szentmisében felidézte a „magyar Kis Terézként” emlegetett nővér életútját: a gyermekkorában mozgássérültté vált Margit komoly lelki életet él, bérmálkozása igazi megtérés. Magánfogadalmakat tesz és hosszas, súlyos betegség után 1927-ben belép a vizitációs nővérek thurnfeldi (Tirol) kolostorába. 1928-ban a rend első magyarországi zárdájában, Érden ő az első novícia. A zárda kiemelkedő egyénisége, aki kisugárzásával és lelki erejével sokak csodálatát nyerte el. 1932-ben tett örök fogadalmat, amely után mindkét tüdejét megtámadta a gyilkos kór. A szenvedés iskolájában edzette az Úr. Türelemmel viselt betegségek után egy évvel később, fiatalon halt meg. A szerzetesrend első magyarországi kolostorában az első fogadalmas nővér a szeretet első áldozata lett. Sírja ma is zarándokhely az érd-óvárosi templom kertjében. Benne beteljesedett Krisztus mondása: „aki odaadja életét, megtalálja azt”  – hangsúlyozta beszédében a székesfehérvári megyéspüspök. Arra buzdította a híveket, hogy kövessék a szentéletű szerzetesnőt az erényeinek gyakorlásában. „Ne csak csodáljuk Őt, hanem kövessük Őt a türelmesség, a békesség, a vidámság, az imádságos és erős lelkűségben. Erényes szép élettel könyörögjük ki oltárra emelését!”

Egy lengyelországi csodálatos gyógyulás reményt ad arra, hogy Bogner Mária Margitot a közeljövőben boldoggá avatják. A  vizitációs nővér születésének századik évfordulóján, 2005-ben történelmi bizottságot nevezett ki a boldoggáavatás intézésére Spányi Antal. Idén is arra kérte a székesfehérvári egyházmegye papjait, hogy a hívekkel együtt minden szentmisében imádkozzanak – Kaszap István mellett – Bogner Mária Margit boldoggáavatásáért is.

A szentmise végén a megyéspüspök és a város polgármestere egy tölgyet ültetett a sírral szemben II. János Pál boldoggáavatása és születési évfordulója alkalmából. Szülőhelyéről, Wadowiceből hozatott fát Érd-Óváros egyházközsége és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének érdi szervezete. A boldoggáavatásra készülő felújított templomkertben így a szeretet két vértanújára is emlékezhetnek az arra járók.

Székesfehérvári Egyházmegye/Magyar Kurír

Képek: Ugrits Tamás