Bokrétaünnepet tartottak Sopronban

Hazai – 2014. február 18., kedd | 19:20

Ünnepelt a soproni Lővérek egyházközsége. Az épülő új templomuk elérte a legmagasabb pontját, s a toronyra felkerült a közel 7 méteres, 2 tonnás acélkereszt, melyet február 9-én hálaadó szentmise keretében áldott meg Pápai Lajos, a Győri Egyházmegye főpásztora.

A soproni Lővérekben található Árpád-házi Szent Margit-plébániát, közismert nevén a Julianeumot kinőtte az egyházközség. A jelenlegi „templomot” hetven évvel ezelőtt egy villaépületben alakították ki. Az új templom alapkőletételétől a kereszt beemeléséig hat hónap telt el. A bokrétaünnep apropóját az épület legmagasabb pontjára felkerülő kereszt adta.

A keresztet február 7-én, pénteken emelte be az építő Stettin Hungária Kft. daruja. A látványos eseményt vasárnap délután hálaadó szentmise követte, amelynek keretében a toronyra felkerült hatalmas keresztet Pápai Lajos megyéspüspök áldotta meg. A szentmisén koncelebrált Bognár István helyi plébános, Butsy Lajos, Kálmán Imre és Németh Antal plébánosok, valamint Horváth László, a soproni bencés templom igazgatója.

A templomtorony tetején álló kereszt csúcsmagassága megközelítőleg a soproni Tűztorony sasos szélforgójával egy magasságban áll, a város több pontjáról is jól látható. A közel hétméteres kereszt tűzi-horganyzott és porszórt felületű, speciális acélból készült, súlya hozzávetőlegesen két tonna. Beépített világítása jó tájékozódási pont lesz sokak számára.

Az épületet az egyházközség tagja, a Meander Építésziroda vezető-tervezője, Supka-Kovács Tamás tervezte. Az új templom közel háromszáz fő befogadására alkalmas; 600 m2-es, háromszintes lesz: az altemplomban urnatemető, a földszinten templomtér és az emeleten a karzat. A kivitelezést a Stettin Hungária Magas- és Mélyépítőipari Kft. végzi. A teljes beruházás a tervek szerint 2014 augusztusáig elkészül. Az építkezés összköltsége 305 millió forint. Az altemplom – az urnás temetkezés iránti érdeklődés ellenére – az építés jelenlegi ütemében csak szerkezetkészre készül el, bár az építtető plébánia valószínűleg átgondolja a további fejlesztést az altemplom szintjén. A jelenlegi építkezés folyamán helyükre kerültek a tetőszerkezet vázát jelentő íves rétegelt-ragasztott fa főtartó elemek, a templombelsőben ezek látszanak majd. Az eddigiekhez hasonló feszített ütem tervei szerint a tető befedése március végére várható.

A templom építéséhez sok pénzbeli és egyéb felajánlás érkezett. Felajánlásból valósul meg a templom világításának nagy része, a beltéri padlóburkolat, a mellvédeken és támfalakon látható fedkő elemek, a padok alapanyaga, de felajánlásból készül a templom belsőépítészeti terve is. Ezek értéke eddig több 10 millió forint.

A bokrétaünnep hálaadó szentmiséjét követően Báthory Tibor mérnök, az építkezés műszaki ellenőre – aki hétről-hétre a plébánia honlapján is olvasható, írásos beszámolót készít Bognár István plébános és a hívek részére az építkezés mindenkori állásáról – egy 15 perces vetített-képes prezentációt tartott az építkezés első hat hónapjáról az alapkőletételtől a kereszt beemeléséig. Bognár István plébános megköszönte az eddigi önkéntes munkát, az adományokat, a felajánlásokat, a beruházás szomszédságában élők eddigi támogatását és türelmét, a gyalogosok megértését; és kérte a hívek további segítő megértését, anyagi támogatását és imáját.

Győri Egyházmegye/Magyar Kurír