Boldoggá avatta Newman bíborost XVI. Benedek

2010. szeptember 19., vasárnap | 15:00

Vasárnap délelőtt a birminghami Cofton Parkban boldoggá avatta a pápa John Henry Newman bíborost. Ez volt az első boldoggá avatás Angolföldön. A misére ötvenezren mentek, akik közül sokan az előző éjszakát is parkban töltötték. Mások éjjel kettőkor indultak útnak otthonról, hogy odaérjenek a misére.

Tim Finigan kenti plébános, a Kontinuitás Hermeneutikája blog szerzője, a Catholic Herald munkatársa úgy fogalmazott: „Elnézést a szomszédoktól, amiért késő éjszaka felébresztettük őket azzal, hogy azt énekeltük: Isten áldd meg a Szentatyát (God bless the Pope), amint a buszunk elhagyta a várost. Többé nem fog megesni.”

Simon Caldwell, a Catholic Herald hírszerkesztője szerint egész reggel szitált az eső a parkban, ám amikor a pápa helikoptere megérkezett, akkor kisütött a nap.

A misén az evangéliumot Jack Sullivan diakónus olvasta fel, aki Newman közbenjárására gyógyult meg orvosilag megmagyarázhatatlan módon gerincbetegségéből.

A pápa szentbeszédében Newmant mint a nagy brit szentek és boldogok, valamint tudósok közt a legújabbat üdvözölte. Megemlítette, hogy Newman Birmingham szegényeinek, betegeinek is gondját viselte. Mint a pápa mondta, Newman rengeteget tett azért, hogy kialakuljon a katolikus iskolák máig meghatározó ethosza.

XVI. Benedek megemlékezett a Nagy-Britannia elleni náci légitámadás hetvenedik évfordulójáról is, és tiszteletét fejezte ki az angolok iránt, akik elutasították a nácizmus „gonosz ideológiáját”. „Számomra, aki megéltem és átszenvedtem a náci rezsim sötét napjait Németországban, mélyen megindító, hogy ezen alkalomból is veletek lehetek, és felidézhetem, hogy mennyien áldozták fel bátran életüket a gonosz náci ideológiának” való ellenállásban.

A mise 1200 tagú kórus által énekelt zenéjét James MacMillan szerezte, a hívek könyörgését német, walesi, francia, vietnámi és pandzsábi nyelven mondták.

A pápa a mise után elimádkozta az Úrangyalát és szokásához híven kisebb elmélkedést tartott, amiben Newmanról beszélt.

A mise után a pápa magánlátogatást tett a Néri Szent Fülöp oratóriumban Edgbastonban, amit Newman alapított, majd Anglia, Wales és Skócia püspökeivel, találkozik az Oscott College-hez tartozó Francis Martin házban, mielőtt visszamegy Rómába.

A pápa teljes szentbeszédét a Catholic Heraldon olvashatja el eredeti, angol nyelven. A boldoggá avatás perceit megtekintheti a BBC által készített videón.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle