Bosák Nándor nyitotta meg a tanévet a nyíregyházi katolikus iskolában

Hazai – 2011. szeptember 3., szombat | 13:55

A nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Veni Sancte szentmisével egybekötött jubileumi tanévnyitó ünnepségét tartották a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban 2011. szeptember 1-jén. Az ünnepségen emléktáblát is avattak, amelyet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának falán helyeztek el annak emlékére, hogy 90 évvel ezelőtt, 1921. szeptember 1-jén a városháza udvarán álló Római Katolikus Elemi Iskolában kezdte meg működését a Királyi Katolikus Gimnázium, a Szent Imre Gimnázium szellemi jogelődje.

Az emléktáblát Bosák Nándor megyéspüspök áldotta meg, majd Dr. Molnár István, az egykori Királyi Katolikus Gimnázium diákja osztotta meg a nehéz, háborús idők diákkori élményeit a jelenkor ifjúságával. Kilencven évvel ezelőtt éppen ezen a napon 10-11 éves kisdiákok gyűltek össze azért, hogy felvételi vizsgát tegyenek Ady Lajos, tankerületi királyi főigazgató - Ady Endre testvére – elnökletével működő bizottság előtt.

Megyesi Mária, az intézmény igazgatója tanévnyitó beszédében tisztelettel adózott azoknak a tanároknak, tanulóknak, akik nevükkel méltón öregbítik az iskola hírnevét. Emléktáblák, fotók őrzik Szathmári László cserkészparancsnok, Kaszás József (Szepi bácsi) történelemtanár, Petraskó László testnevelő tanár, Lakatos István fizika tanár, Horváth Sándor tanár úr nevét, akik évtizedeken keresztül nemcsak a gimnázium, de Nyíregyháza város társadalmi életében is meghatározó szerepet töltöttek be. A jelenlegi diákok előtt példaképként áll elődeik - Zenthe Ferenc színművész, Kállay Kristóf, Kállay miniszterelnök fia, a híres tánckoreográfus Vásárhelyi László, Horváth Sándor, Galambos Lajos írók, Huszár István festőművész, Kartal Ernő a miskolci minorita rendház néhai házfőnöke – neve. Különösen ápolják a régi alma mater hagyományait a Szent Imre Öregdiák Baráti Kör tagjai, akik aktívan bekapcsolódnak a szeptember 1-én kezdődő jubileumi hónap programjaiba. Egyedülálló az immár 30 darabból álló Szent Imre Baráti Köri Füzetek sorozat is, amelynek sorai az öregdiákok legemlékezetesebb diákélményeit őrzik.

Bosák Nándor megyéspüspök a tanévnyitó szentmise homíliájában bátorította a diákokat, hogy céljaikért kitartóan dolgozzanak.  „Evezzetek a mélyre!” - a főpásztor Jézus utasítására utalt, amikor ráparancsolt tanítványaira, hogy vessék ki a hálót. A tanítványok, bár nem bíztak a jó fogásban, de Jézus szavára kivetették a hálójukat, és megtörtént a csoda. Amit tanév elején elkezdenek, az Isten előtt kedves, önmaguk számára pedig hasznos lesz.
A főpásztor elmondta, hogy az a szülő, aki keresztény szellemiségű iskolát választ gyermekének, többet nyújtó, teljesebb intézményt biztosít gyermeke testi-lelki fejlődéséhez. A katolikus iskola át akarja adni azt a tudást, azokat az egyetemes értékeket, amelyeket az emberiség eddig összegyűjtött. Az iskola feladata, hogy teljes életre nevelje a gyermekeket.
A tanévnyitóra Szakál Ferenc politikai tanácsadó, a NEFMI Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet tagja is ellátogatott, aki korábban maga is, mint pedagógus, Cegléden katolikus intézményt vezetett. "Mi közszolgálatnak tekintjük, amely az állam felelősségét hordja magán" - fogalmazott. 

A politikus szólt a már nemzeti köznevelés nevet viselői új közoktatási törvényről, amely üzenetet fogalmaz meg az egész társadalom felé, többek között azt is, hogy a magasabb színvonalú oktatást értékalapokra helyezik, és míg eddig a köznevelési rendszert piacként értelmezték, szolgáltatásnak tekintették, az új köznevelési törvényben közszolgálatnak, közszolgáltatásnak tekintik az oktatást és a nevelést.

A tanévnyitón közreműködtek az iskola színjátszói Marosi Edit tanárnő rendezésében a Bennünk élő legenda – kísérletek egy témára című előadással, valamint az alsó tagozatosokból álló, arany minősítést nyert Szent Imre Kamarakórus.

Kovács Ágnes/Magyar Kurír