Brüsszelben jártak a nagyváradi betlehemezők

2019. január 9., szerda | 15:52

Január 7. és 9. között Brüsszelben tartják a nemzetközi Csillagénekes mozgalom találkozóját, melyen nagyváradi betlehemezők is részt vesznek. A magyar gyerekek az ilyenkor szokásos áldás kezdőbetűivel (20 + C + M + B + 19) jelölték meg az Európai Parlamentben az irodák ajtajait.

A magyarországi székhelyű Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által meghirdetett és támogatott, az egész Kárpát-medencére kiterjedő SzékelyKapuk – ZöldKapuk című ökocivilizációs pályázatra idén is több nagyváradi egyházmegyei csapat nevezett be. A betlehemezéssel és teremtésvédelemhez kapcsolódó plakátkészítéssel jelentkező csapatok több szempontot figyelembe vevő pontozáson vesznek részt, majd az elért pontszámok alapján értékes jutalomkirándulásokban részesülnek. A program keretében Magyarországon, Erdélyben, Szlovákiában, Kárpátalján és a Vajdaságban közel háromezer gyermek vitte el a magyar és a társnemzetek közösségeibe karácsonykor Krisztus születésének örömhírét.

A „székelykapusok” csatlakoztak az európai Csillagénekes mozgalomhoz, így évről évre részt vesznek annak újévi rendezvényein: néhány magyar betlehemező és felkészítő tanáruk – a többi nemzet képviselői között – jelen van a pápa újévi szentmiséjén és a részükre szervezett programokon, valamint ellátogat Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe és az Európai Püspöki Konferenciák Bizottsága (COMECE) székhelyére. A kiválasztott gyerekek Krisztus áldását viszik ezekbe az intézményekbe, és a latin szöveg (Christus mansionem benedicat! – Krisztus áldása legyen a házon!) kezdőbetűivel és az új évszámmal jelölik meg a főbejáratot és az irodák ajtajait.

Benedek Ramóna, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum hittanára néhány diákjával tavaly a római, idén pedig a brüsszeli találkozóra kapott meghívást az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány vezetőitől. A belga fővárosba két betlehemező diákjával, Kovács László Istvánnal és Illés Nándor Attilával utazott.

A január 7–9. között Brüsszelben rendezett Csillagénekes találkozón az idén németországi, ausztriai, olaszországi, belgiumi, magyarországi és romániai gyerekek és felkészítőik vesznek részt. A nagyváradiakon kívül Romániát (és azon belül a Partiumot) Jáger Enikő tasnádi református vallástanár és két diákja képviseli.

A háromnapos, városnézéssel, közös programokkal egybekötött látogatás központi eseménye kedden, január 8-án volt, amikor a betlehemezők és csillagénekesek közös műsorral köszöntötték a COMECE és az Európai Parlament munkatársait.

Az örömhírt hozó, jelmezbe öltözött gyerekeket Rainer Wieland, az Európai Unió alelnöke és több politikus fogadta. Az alelnök köszöntőbeszédében a betlehemezés szokásának fontosságára is kitért. A magyar betlehemezők találkoztak Hölvényi György, Winkler Gyula és Sógor Csaba képviselőkkel is, és az áldás kezdőbetűivel (20 + C + M + B + 19) jelölték meg irodáik ajtajait, köztük az Európai Parlament főbejáratát is.

Benedek Ramóna helyszíni tudósítása szerint a gyerekek és kísérőik mindkét helyszínen szíves fogadtatásban és életre szóló élményekben részesültek. A program szerdán közös városnézéssel folytatódott.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle