Búcsút ünnepeltek a 200 éves miskolci Szent Anna-templomban

Hazai – 2016. július 26., kedd | 19:17

Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök mutatta be az ünnepi szentmisét a miskolci Szent Anna-templom búcsúján július 24-én.

Az ünnepen megemlékeztek arról, hogy éppen kétszáz éve tették le a templom alapkövét, valamint arról is, hogy idén fejeződött be az épület teljes belső felújítása.

„Jézus Krisztus asszonytól született, emberként jött közénk, az emberi élet útját adta neki az Atya – emlékeztetett szentbeszédében Bosák Nándor. – Anyját Máriának nevezték, a férfit pedig, aki gondoskodott róla, Józsefnek. Názáretben nevelkedett, itt éltek a szülei, itt éltek rokonai. Milyen nyelven beszélt? Amilyen nyelven ott beszéltek az emberek. Jézus beleszületett az emberi valóságba. Arról nincs szó a Szentírásban, kik voltak nagyszülei. De a hagyomány szerint kezdettől fogva Annának és Joachimnak nevezzük őket.”

„Mária kitől tanulta meg, hogyan kell élni? Az elődeitől, szüleitől. Amikor tehát Szent Annára emlékezünk, elsősorban a családra kell gondolnunk. Minden ember családba születik, emberi közösségbe. A jövő ennek a közösségnek a felelőssége. Tudjuk, napjainkban válságban van a család. Legfontosabb feladatunk tehát újraevangelizálni, gyógyítani a családot, gyógyítani a világot. És ez a szülők, a nagyszülők felelőssége” – hangsúlyozta a nyugalmazott püspök.

A szentmise után – melyet a templomkertben felállított szabadtéri oltár előtt mutattak be – körmenettel zárult a Szent Anna-búcsú Miskolcon.


Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Fojtán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria