Búcsút ünnepeltek a magyaróvári Háromtölgy-kápolnánál

Hazai – 2016. szeptember 26., hétfő | 9:00

Idén is szép számban érkeztek zarándokok a Mosonmagyaróvár közelében található Háromtölgy-kápolnához szeptember 18-án, hogy együtt köszöntsék a Fájdalmas Anyát. A szentmise főcelebránsa és szónoka az aranymisés Schmatovich János kanonok, nyugalmazott teológiai tanár, a közeli Bezenye szülötte volt.

Schmatovich János homíliájában az irgalmasság szentévéhez kapcsolódva az irgalom jelentőségét hangsúlyozta, majd Szent II. János Pál pápa és Szent Faustyna Kowalska nővér életét felelevenítve mélyítette el a hívekben az irgalmasság fontosságát. Beszéde zárásaként pedig a Fájdalmas Anyára, az irgalmasság anyjára irányította a megjelentek figyelmét az aranymisés szónok.

A szentmise végén, ahogy ez már szintén hagyomány a kápolnánál, a bezenyeiek – akik közül néhányan gyalogosan érkeztek az ünnepre – anyanyelvükön, horvátul köszöntötték égi édesanyánkat. 

A Háromtölgy-kápolna, mely a mellette található három tölgyfáról kapta nevét, 1890-ben épült a Mosonmagyaróvárról Feketeerdő felé haladó út mentén. A legenda szerint a 19. században egy pásztor ide, a tölgyfák egyikére menekült a farkasok elől, és megmenekülése után hálából kifaragta fából a Szűzanya képét. Később kápolnát is állítottak e helyen, és a magyaróváriak évenként úgynevezett „háromtölgyi” búcsút szerveztek a kápolnához. Áldozócsütörtökön templomi körmenetben vonultak ki ide a családok, és az egész napot itt töltötték. Ez a hagyomány azonban az 1950-es években megszűnt.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria