Búcsút ünnepeltek a pécsi pálos templomban

2018. november 7. szerda, 17:43

November 4-én tartotta a Magyar Pálos Rend pécsi közössége a Szent Imre hercegről elnevezett templom búcsúját. Az ünnepi szónok Márfi Gyula veszprémi érsek volt.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A búcsúi szentmisét megelőzően Márfi Gyula érsek 15 órától lelki délutánt tartott a Pálos Baráti Kör tagjainak. Az elmélkedések témája a pokol és a tisztítótűz volt. Az ünnepi szentmisét a pálosok koncelebrálásával mutatta be a veszprémi főpásztor.


Márfi Gyula prédikációjában Szent Imre herceg életútja és példája révén arra biztatta a fiatalokat, hogy merjenek szentekké válni: „Tartsatok ki, próbáljatok apostolkodni a kortársaitok között is. Őket elsősorban nektek kell megtérítenetek.”

Szent Imre magyar szent volt, aki szerette hazáját; édesapja oldalán harcolt az ország védelmében – emlékeztetett a főpásztor. Beszédében a haza melletti kiállást és szolgálatot emelte ki, kérve a fiatalokat a tudásuk és tehetségük szülőföldön való kamatoztatására is: „Erre figyeljetek, kedves fiatalok, ti is, hogy a magyar népnek becsületet szerezzetek. Szeressétek a hazátokat úgy, hogy minden nép iránt szeretettel vagytok.”

Szent Imre herceg életre szóló szüzességet fogadott, amit meg is tartott még házasként is. Erről halála után felesége tett tanúságot – hangzott el a homíliában. A szentmise szónoka rámutatott, hogy a családos élet ugyanúgy fontos, mint a cölibátus a szerzeteseknél, papoknál. A kettőt ugyanúgy meg kell becsülnünk, mert nagyon fontosak, és kéz a kézben járnak. „Isten, ha a szüzességre hívott akár papként, akár szerzetesként vagy a civil életben, akkor azt meg kell tartani. Ne higgyétek, hogy ez elavult. Amikor még – hogy úgy mondjam – nyüzsögtek Magyarországon az apácák, akkor sok szép család volt és rengeteg gyermek született. Mióta eltűntek az apácák meg a szerzetesek, még a papok is megritkultak, azóta megritkultak a családok is. A kettő összetartozik. Egymást meg kell becsülnünk.”

„Őrizzük meg a józan eszünket, és próbáljuk meg komolyan venni az erkölcseinket” – fogalmazott Márfi Gyula, és arra biztatta a fiatalokat, tartsák tiszteletben a házasság előtti szexualitásról szóló tanítást.

„Szent Imre herceg mennyei közbenjárása segíthet a hazaszerető, tiszta lelkű, művelt, udvarias és szent életű magyarrá váláshoz” – tette hozzá prédikációja végén Márfi Gyula érsek, biztatva a híveket, hogy bátran kérjék a templom védőszentjének közbenjárását.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda