Búcsút ünnepeltek a pécsi pálos templomban

2018. november 7., szerda | 17:43

November 4-én tartotta a Magyar Pálos Rend pécsi közössége a Szent Imre hercegről elnevezett templom búcsúját. Az ünnepi szónok Márfi Gyula veszprémi érsek volt.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A búcsúi szentmisét megelőzően Márfi Gyula érsek 15 órától lelki délutánt tartott a Pálos Baráti Kör tagjainak. Az elmélkedések témája a pokol és a tisztítótűz volt. Az ünnepi szentmisét a pálosok koncelebrálásával mutatta be a veszprémi főpásztor.


Márfi Gyula prédikációjában Szent Imre herceg életútja és példája révén arra biztatta a fiatalokat, hogy merjenek szentekké válni: „Tartsatok ki, próbáljatok apostolkodni a kortársaitok között is. Őket elsősorban nektek kell megtérítenetek.”

Szent Imre magyar szent volt, aki szerette hazáját; édesapja oldalán harcolt az ország védelmében – emlékeztetett a főpásztor. Beszédében a haza melletti kiállást és szolgálatot emelte ki, kérve a fiatalokat a tudásuk és tehetségük szülőföldön való kamatoztatására is: „Erre figyeljetek, kedves fiatalok, ti is, hogy a magyar népnek becsületet szerezzetek. Szeressétek a hazátokat úgy, hogy minden nép iránt szeretettel vagytok.”

Szent Imre herceg életre szóló szüzességet fogadott, amit meg is tartott még házasként is. Erről halála után felesége tett tanúságot – hangzott el a homíliában. A szentmise szónoka rámutatott, hogy a családos élet ugyanúgy fontos, mint a cölibátus a szerzeteseknél, papoknál. A kettőt ugyanúgy meg kell becsülnünk, mert nagyon fontosak, és kéz a kézben járnak. „Isten, ha a szüzességre hívott akár papként, akár szerzetesként vagy a civil életben, akkor azt meg kell tartani. Ne higgyétek, hogy ez elavult. Amikor még – hogy úgy mondjam – nyüzsögtek Magyarországon az apácák, akkor sok szép család volt és rengeteg gyermek született. Mióta eltűntek az apácák meg a szerzetesek, még a papok is megritkultak, azóta megritkultak a családok is. A kettő összetartozik. Egymást meg kell becsülnünk.”

„Őrizzük meg a józan eszünket, és próbáljuk meg komolyan venni az erkölcseinket” – fogalmazott Márfi Gyula, és arra biztatta a fiatalokat, tartsák tiszteletben a házasság előtti szexualitásról szóló tanítást.

„Szent Imre herceg mennyei közbenjárása segíthet a hazaszerető, tiszta lelkű, művelt, udvarias és szent életű magyarrá váláshoz” – tette hozzá prédikációja végén Márfi Gyula érsek, biztatva a híveket, hogy bátran kérjék a templom védőszentjének közbenjárását.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle