Búcsút vettek az ifjúsági világtalálkozó keresztjétől Szatmárnémetiben

2014. november 3., hétfő | 14:30

A 2016-os krakkói világtalálkozóra készülve három hete érkezett Romániába az ifjúsági világtalálkozó keresztje és Szűz Mária-ikonja. A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyéből november 2-án vitték tovább Nyíregyházára, hogy megkezdje magyarországi útját – adta hírül az egyházmegye.

A kereszt és az ikon október 30-án érkezett a szatmári egyházmegyébe: először Máramarosszigetre vitték, onnan Nagybányára, majd november 1-jén Nagykárolyba érkezett, végül pedig a szatmárnémeti Kálvária-templomban fogadták. A jelképektől november 2-án, vasárnap reggel a szatmárnémeti székesegyházban búcsúztak az egyházmegye fiataljai.

A fiatalok Szent II. János Pál pápa gondolataival vezették be a szentmisét, ezután hozták be és helyezték az oltár mellé a keresztet és az ikont. Schönberger Jenő püspök az áldozatbemutatás elején köszöntötte a híveket, a fiatalokat és külön Felix Roca atyát, aki egész Románia területén végigkísérte a jelképeket. Bevezetőjében a főpásztor a szimbólumokról beszélt: „A kereszt Isten szeretetének szimbóluma. A megváltásra emlékeztet minket, nem csak a gyászra és a szenvedésre. Krisztus feszülete alatt ott állt a Boldogságos Szűzanya, ezért itt, nálunk is jelen van az ikon a kereszt mellett, nem lehet őt Jézustól elválasztani."

Szentbeszédében Schönberger Jenő a keresztet győzelmi jelvénynek nevezte, melyben Isten szeretete tetőzik: „Krisztus keresztje a kezdet és a vég, benne csúcsosodik ki Isten szeretete, benne van a mi megváltásunk. Krisztus megmutatta nekünk ezt a szeretetet, és elküldött az egész világra, hogy tegyünk tanúságot róla. A szeretet pedig nem szöveg, nem üres frázis, hanem történés. Jézus karácsonykor megszületik, egy lesz közülünk, nagypénteken pedig meghal a kereszten, hogy megmutassa nekünk, mi a szeretet. Húsvétvasárnap feltámad, és valahányszor megjelenik az apostolainak azt mondja: »Ne féljetek!« Erről szól Krisztus keresztje, a mi győzelmi jelvényünk, ezt hordjuk magunk előtt, és ezt tűzzük oda szeretteink sírjára –ahogy reméljük, a mi sírunk fölött is ott lesz ez a diadalmas jel. Addig pedig Krisztus nyomában kell járnunk. Testvérek, ne féljetek Krisztus nyomába lépni, ne féljetek ettől az élettől, mert ez csak átmenet az örök életbe!"

A szentmise végén Felix Roca atya a kereszt háromhetes romániai útjáról beszélt. Kiemelte, mindenhol szeretettel mondtak imát a kereszt mellett, és emlékeztek Szent II. János Pál pápára – mindez kétség kívül az Isten áldása. Emlékeztette a fiatalokat, hogy ők az egyház értékes tagjai, és a világ mindenfajta megújulásának előmozdítói.

Az áldás után a hívek az ifjúsági világtalálkozó keresztjéhez és ikonjához járultak kifejezni hódolatukat. A szatmári ifjúság kétbusznyi képviselete délután átadta a jelképeket a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fiataljainak: Bosák Nándor püspök a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-székesegyházban mutatott be köszöntő szentmisét a szatmáriak jelenlétében.

Az ifjúsági világtalálkozók keresztjét 1984 virágvasárnapján Szent II. János Pál pápa Krisztus végtelen szeretetének jelképeként adományozta a fiataloknak. A jelkép azóta bejárta csaknem az egész világot, 2003 óta pedig a Szűzanyát és a kis Jézust ábrázoló ikonnal együtt folytatja útját.

Fotó: Szatmári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle